Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу

Резолюція закликає 53 країни – учасниці ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та усіх тимчасово окупованих територій України
ПА ОБСЄ
Джерело: Верховна рада

Напередодні Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, в якій дії Росії визнані геноцидом українського народу. Також документ включає необхідність деколонізації РФ, поінформував член парламентської делегації Павло Фролов.

Ухвалення резолюції відбулося в день відкриття літньої сесії у Бухаресті, яка триватиме до 3 липня.

"ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію із засудженням 10-річної збройної агресії РФ проти України, якою визнала дії військово-політичного керівництва РФ та її збройних сил у ході повномасштабного вторгнення геноцидом українського народу", – йдеться у повідомленні.

Що передбачає документ?

Резолюція визначає деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру.

Разом з тим документ закликає 53 країни – учасниці ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та усіх тимчасово окупованих територій України.

Це має відбуватися шляхом підтримки Формули миру та Кримської платформи. Також передбачено створення спецтрибуналу для притягнення до відповідальності Росії за злочини, скоєні в ході агресивної війни проти України.

І проведення на міжнародному та національному рівнях розслідування масових звірств, вбивств, зґвалтувань армією РФ та інше.

До того ж в документі вказується про підтримку створення Міжнародної коаліції з повернення українських дітей, а також забезпечення звільнення українських військовополонених та цивільних осіб.

Новини за темою: Російському пропагандисту Гаспаряну, який закликав до геноциду українського народу, дали 10 років тюрми

Зауважимо, в лютому Міжнародний суд ООН в Гаазі визнав свою юрисдикцію у справі України проти Росії щодо геноциду. Йдеться про позов, який Україна подала до суду Організації Об'єднаних Націй ще 26 лютого 2022 року.

Він стосувався маніпуляцій РФ щодо Міжнародної конвенції про запобігання геноциду, щоб виправдати напад на Україну, оголошуючи "спеціальну військову операцію". Тоді Росія заявляла, що напала нібито через геноцид на Донбасі з боку України.

А в січні Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про становище дітей України. Цей документ поновив положення про те, що депортація дітей України становить воєнні злочини, злочини проти людяності та містить ознаки геноциду.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені