Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50

Майже 20% українців вірять, що перемога у війні настане до кінця 2024 року

А 39% вважають, що перемога буде через один-два роки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

83% українців вірить у перемогу України у війні, не вірять – 11%. Про це свідчать результати соцопитування. Це дані дослідження Центру Разумкова.

У перемогу вірять 72% жителів півдня країни, 75% жителів сходу, 87% жителів заходу і 88% жителів центру України. Не вірять у перемогу найменше в центрі України (7%), найбільше на півдні (21%).

Щодо термінів настання перемоги, то серед респондентів, які в неї вірять, 39% вважають, що вона настане за один-два роки, 19,5% – що вона буде до кінця поточного року, 15% – що для цього знадобиться від трьох до п’яти років, 5% – понад п’ять років, 2% – що перемога відбудеться, але "навряд чи за їхнього життя". Найбільш оптимістичними очікування перемоги були в лютому – березні 2023 року. Тоді 50% вважали, що перемога настане до кінця року.

38% тих, хто вірить у перемогу, кажуть, що такою можна буде вважати вигнання російських військ з усієї території України й відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Ще 17,5% визнаватимуть перемогою знищення російської армії і сприяння повстанню / розпаду всередині РФ. 17% вважатимуть перемогою відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, 7,5% – вигнання російських військ з усієї території України, крім окупованого Криму, а 8% – припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на захоплених унаслідок повномасштабного вторгнення (після 24 лютого 2022 року) територіях.

Відносна більшість (47%) українців заявляє, що дозвіл з боку країн Заходу для України бити західною зброєю без обмежень по цілях на території Росії більш імовірно приведе до миру в Україні, аніж перемовини між Києвом та Москвою (такі перемовини вважають більш дієвим способом досягнення миру лише 29% респондентів).

58% опитаних ставляться до бойових дій у Курській області РФ позитивно, 20% – негативно. Позитивно до цього ставиться більшість (65%) тих респондентів, які вірять у перемогу України (негативно – лише 15%), тоді як ті, хто не вірить у перемогу, ставляться до цього частіше негативно (відповідно 22% і 50%).

У лютому 2024 року більшість українців (57%) відповіли, що найважливішим фактором успіху у війні з Росією є належна підтримка Заходу зброєю, фінансами, санкціями.

Цієї осені Україна спроможна зрушити ситуацію на полі бою у бік миру. Це дасть змогу завершити війну не пізніше 2025 року, заявив президент Володимир Зеленський на саміті Україна – Південно-Східна Європа

Читайте також:
ЗСУ вдарили по полігону росіян на Запоріжжі, коли ті проводили тренування
ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон "Чаклун"
Посадовець "Укренерго" випрадовував злочини росіян і заперечував українську державність. Тепер йому загрожує до восьми років тюрми
Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею