Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.96
Готівка
45.60

Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею

А з січня по квітень 2024 року кількість перетинів кордону України на виїзд і в'їзд був на рівні одного мільйона людей, але виїздили на кілька десятків тисяч більше

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

На кінець цьогорічного вересня тимчасовий захист у європейських країнах мали понад шість мільйонів українців. Ще майже 600 тисяч наших громадян отримали захист поза Європою, наводить дані Організації Об'єднаних Націй "ВВС Україна".

Лідирують у прихистку українських біженців Німеччина та Польща. Приміром, в останній перебуває 970 тисяч українців станом на зараз. До речі, за весь час великої війни в цій країні тимчасовий захист отримали понад 1,8 млн українців.

А ось в Німеччині такий захист нині мають 1,2 млн наших громадян.

"Статистика ООН може інколи двічі враховувати тих людей, які спочатку отримали тимчасовий захист в одній країні, а потім переїхали до іншої або ж вже були в Європі на момент початку війни", – вважають деякі експерти.

Наприклад, Євростат наводить дещо інші цифри: на кінець липня 2024 року тимчасовий захист в ЄС отримали 4,1 млн українців, переважно у Німеччині та Польщі. Майже половина – це жінки, третина – діти, менше чверті – чоловіки.

Які дані наводить ДПСУ?

Водночас Державна прикордонна служба називає таку статистику: щомісяця з січня по квітень 2024 року кількість перетинів кордону на виїзд і в'їзд був на рівні одного мільйона людей, але виїздили на кілька десятків тисяч більше.

До того ж прикордонники зауважують про стрімке зростання виїздів і скорочення в'їздів з травня. Саме тоді почалися перші відключення світла через російські обстріли та запрацював новий закон про мобілізацію.

"У травні виїхало майже на 150 тис. людей більше, ніж в’їхали. А у червні – вже майже на 200 тисяч. У липні та серпні кількість тих, хто виїхав, перевищила 1,7 млн людей. Це найвищий показник з березня 2022 року, коли за один місяць з України виїхали понад два мільйони людей", – повідомляють у відомстві.

Але й поверталися додому за останні два місяці літа по понад 1,7 млн осіб. Таких було навіть трохи більше, ніж тих, хто виїхав, додають прикордонники. І пояснюють це активнішими подорожами та сезоном відпусток.

Загалом, за даними ДПС, за січень – серпень 2024 року з України виїхало майже на 300 тисяч людей більше, ніж в’їхало в Україну. Опосередковані дані свідчать, що серед тих, хто вирішив виїхати з України останнім часом, більшає і частка чоловіків.

Новини за темою: У Польщі 77% новостворених підприємств належать українцям

Кількість людей в роумінгу зростає

Разом з цим компанія "Київстар" помітила зростання кількості людей в роумінгу. Адже влітку спостерігався такий максимум.

"Якщо порівнювати з липнем 2023 року, є зростання з 1,5 млн до 1,9 млн. І 70% нових карт, які засвітилися в роумінгу, – це чоловіки", – каже керівник "Київстар" Олександр Комаров.

До того ж припускає, що такі зміни вже стають трендом. А до середнього рівня 2023 року, за його словами, кількість абонентів у роумінгу вже навряд чи зменшиться.

Демографи ж переконані, що міграція – і нинішня, і до повномасштабного вторгнення, так само як народжуваність і смертність, визначатиме майбутнє України як такої. Зокрема до літа 2024 року стали очевидними її практичні наслідки для ринку праці. 

Новини за темою: Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України

Потік виїзду українців за кордон за час повномасштабної війни дещо змінився. Науковці стверджують, що наші громадяни орієнтуються на зміни в суспільному житті, тривалі відключення світла, підвищення цін тощо. 

Читайте також:
Бажання професійного розвитку, відсутність задовільної зарплати і зростання вартості життя, – українці називають основні причини виїзду за кордон
Російські війська просунулися неподалік Куп'янська, Торецька і Покровська
Цьогоріч ЗСУ знищили більше ніж 10 тисяч артсистем ворога, – Міноборони
В Україні запустять проєкт з електронного рекрутингу