Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Керівник МАГАТЕ наступного тижня прибуде до Києва та відвідає Запорізьку АЕС

Це буде вже п’ятий раз, коли Гроссі перетне лінію фронту, щоб отримати доступ до ЗАЕС
Рафаель Гроссі з інспекцією, Енергодар, 15 червня 2023 р.
Джерело: МАГАТЕ

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі наступного тижня прибуде до Києва на переговори з вищим державним керівництвом, після цього запланований візит на Запорізьку АЕС. Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ.

Агентство зазначає, це буде вже п’ятий раз, коли Гроссі перетне лінію фронту, щоб отримати доступ до ЗАЕС після того як у вересні 2022 року він створив постійну присутність Міжнародного агентства з атомної енергії на майданчику для моніторингу ядерної безпеки. А загалом це буде вже десятий візит глави агентства до України з початку повномасштабного вторгнення Росії.

"МАГАТЕ діє швидко і рішуче всюди, де виникають загрози для ядерної безпеки. Наша проактивна присутність є надзвичайно важливою для стабілізації ситуації. Моє послання було голосним і чітким протягом усієї цієї трагічної війни: ядерної аварії потрібно уникнути за будь-яку ціну, а ядерну електростанцію ніколи не можна атакувати. Наслідки можуть бути катастрофічними", – наголосив Гроссі.

Що нині відбувається на Запорізькій АЕС

Запорізька атомна електростанція знову опинилася на межі блекауту. 22 серпня через російські обстріли пошкодилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна". Через неї тимчасово окупована атомна електростанція отримувала живлення від української енергосистеми, щоб забезпечити власні потреби.

А ввечері 11 серпня мешканці Нікополя помітили пожежу на території Запорізької атомної електростанції. Президент Володимир Зеленський підтвердив це та назвав пожежу черговою провокацією окупантів.

І через кілька днів експерти Міжнародного агентства з атомної енергії відвідали ЗАЕС після пожежі, яка сталася 11 серпня. Втім, фахівцям не вдалося встановити точної причини пожежі, також вони не змогли знайти залишків шин чи уламків дронів.

Читайте також:
Жоден реактор ЗАЕС не буде перезапущено, доки триває війна, – Гроссі
МАГАТЕ контролюватиме ключові електропідстанції в Україні
МАГАТЕ надасть Україні техпідтримку в добудові блоків Хмельницької АЕС
Надто часте явище, коли найбільша АЕС у Європі має покладатися лише на одне джерело електроенергії, – реакція МАГАТЕ на пошкодження лінії ЗАЕС