Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

МАГАТЕ контролюватиме ключові електропідстанції в Україні

Експерти з атомної енергії ООН стежитимуть за безпекою на великих електропідстанціях України
Джерело: МАГАТЕ

Київ домовився з Міжнародним агентством з атомної енергії, що експерти будуть стежити за ситуацією на ключових українських підстанціях, окрім атомних станцій, повідомив у четвер головний ядерний інспектор України Олег Коріков, передає Reuters.

"В ході останнього візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі до України, зустрічей та переговорів з найвищим керівництвом держави було досягнуто домовленості, що агентство розширить свій функціонал, свою присутність в Україні. Під міжнародний моніторинг також потраплять електричні підстанції, які важливі для безпеки атомних електростанцій, забезпечують видачу потужності або у разі необхідності забезпечують енергоспоживання атомних електростанцій від енергомережі. Це однозначно позитивно вплине на стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні", – заявив голова Держатомрегулювання.

Він додав, що наразі триває спільна робота з колегами з Міжнародного агентства з атомної енергії над аспектами реалізації цих домовленостей. Олег Коріков уточнив, що вже наступного тижня відбудеться перший візит постійної моніторингової місії МАГАТЕ на одну з підстанцій, що зазнала значних пошкоджень в результаті російських обстрілів.

Нагадаємо, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі вп’яте відвідав окуповану Росією Запорізьку АЕС. Оглянув зсередини градирню, де в серпні сталася пожежа. За його словами, споруду не можна використовувати надалі.

До речі, Міжнародне агентство з атомної енергії готове надати технічну підтримку в рамках завершення будівництва блоків на Хмельницькій атомній електростанції.

Читайте також:
Жоден реактор ЗАЕС не буде перезапущено, доки триває війна, – Гроссі
МАГАТЕ надасть Україні техпідтримку в добудові блоків Хмельницької АЕС
Керівник МАГАТЕ наступного тижня прибуде до Києва та відвідає Запорізьку АЕС
Надто часте явище, коли найбільша АЕС у Європі має покладатися лише на одне джерело електроенергії, – реакція МАГАТЕ на пошкодження лінії ЗАЕС