Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео

Жертвами стихії вже стали громадяни Польщі та Румунії
Джерело: відкриті джерела

Країни Центральної Європи зіткнулися з аномальними дощами, які спровокували серйозні повені. Внаслідок негоди є жертви та руйнування, стихія також призвела до евакуації громадян.

Польща

Сильні дощі, які приніс циклон "Борис", обрушилися на країну 12 вересня. Зливи тривають і донині. Опади призвели до швидкого підвищення рівня води в регіоні, причому південний захід Польщі опинився в найбільш критичних умовах.

Найпроблемнішими територіями стали регіони, які розташовані нижче рівня моря. Особливо занепокоєні ситуацією в Нижньосілезькому, Опольському, Сілезькому та Малопольському воєводствах.

Катастрофічна ситуація також спостерігається в місті Глухолаз, розташованому на південному заході Польщі поблизу Чехії. Там рятувальники розгорнули сотні мішків із піском уздовж берега річки, щоб пом'якшити наслідки повені. У Глухолазі обвалився міст, вода тече вулицями рікою, а жителів закликають евакуюватися.

Водночас у містечку Строне-Сльонську Нижньосілезького воєводства внаслідок повені було пошкоджено дамбу на річці Моравка, в результаті місто фактично опинилося під водою.

Там потік води руйнує будинки і забирає за течією все на своєму шляху.

Румунія

За інформацією ЗМІ, країна бореться з наслідками вже минулої повені, яка призвела до загибелі щонайменше чотирьох осіб.

Особливо сильно постраждав Східний регіон, де стихія зруйнувала або пошкодила тисячі будинків.

Прем'єр-міністр Марчел Чолаку повідомив, що близько 5000 будинків було пошкоджено, а 25 000 жителів залишилися без електрики. Особливо важка ситуація склалася в повіті Галац, де були виявлені перші жертви стихії.

Чехія

Країна також зіткнулася з катастрофічними наслідками повеней. У Чехії спостерігаються масштабні перебої в електропостачанні. Без світла залишаються понад 200 тисяч людей.

Водночас чеська поліція повідомила, що розшукує трьох людей, які перебували в автомобілі, що впав у річку Старич 14 вересня поблизу Липова-Лазне, села приблизно за 235 кілометрів на схід від Праги, що постраждало найсильніше разом із сусіднім містом Єсенік.

Подібні ситуації спостерігаються в Австрії та Молдові. Циклон "Борис" дістався і до української Одеси, де є підтоплення в передмісті та самому місті.

Нагадаємо, минулого року в Україні через негоду загинули 12 людей. Ще 23 – постраждало, серед них – дві дитини.

Читайте також:
Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України
У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха
Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго
F-16 буде більше, група українських пілотів проходить підготовку в Румунії, – Умєров