Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Надто часте явище, коли найбільша АЕС у Європі має покладатися лише на одне джерело електроенергії, – реакція МАГАТЕ на пошкодження лінії ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція знову опинилася на межі блекауту 22 серпня

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що знеструмлення лінії електропередачі тимчасово окупованої Запорізької АЕС 22 серпня сталося після воєнної активності у регіоні. Про це йдеться в заяві МАГАТЕ.

За словами генерального директора агентства Рафаеля Гроссі, місія агентства повідомила представників ЗАЕС, що 22 серпня приблизно о 16:00 через коротке замикання відключилася резервна лінія електропередачі 330 кВ "Феросплавна-1".

На електростанції підтвердили, що український диспетчер перевів лінію на технічне обслуговування і її відновили 23 серпня о 15:30.

Натомість представники окупованої ЗАЕС сказали спостерігачам, що причини короткого замикання чи ймовірного пошкодження лінії невідомі. Втім, МАГАТЕ зазначає, що знеструмлення лінії сталося після повідомлень про воєнну активність у регіоні.

"Це надто часте явище, коли найбільша атомна електростанція в Європі знову змушена покладатися лише на одне зовнішнє джерело електроенергії для підтримки своїх основних функцій ядерної безпеки та безпеки. Це показує вразливість цього великого об’єкта", – зауважив Гроссі.

Новини за темою: Пожежа на ЗАЕС: Експерти МАГАТЕ поки не змогли встановити причину

Нагадаємо, через пошкодження зовнішньої повітряної лінії Запорізької атомної електростанції тимчасово окупована ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми, щоб забезпечити власні потреби.

Поки що ця зʼєднана з українською енергосистемою тільки однією лінією електропередачі. Якщо пошкодиться і ця лінія, то буде аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива електростанції.

Від початку окупації 4 березня 2022 року ЗАЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP