Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

МАГАТЕ надасть Україні техпідтримку в добудові блоків Хмельницької АЕС

Під час візиту гендиректор агентства обговорив цей проєкт з урядом країни

Хмельницька АЕС, фото ілюстративне

Джерело: wikipedia

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готове надати технічну підтримку в рамках завершення будівництва блоків на Хмельницькій атомній електростанції. Про це інформує пресслужба Міністерства енергетики України.

Цей проєкт обговорили міністр енергетики Герман Галущенко та гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час зустрічі.

За словами Галущенка, Україна вже перебуває на фінальному етапі переговорів із Болгарією щодо постачання реакторів.

"Будівництво може розпочатися, щойно Верховна Рада ухвалить відповідний законопроєкт. Рафаель Гроссі у відповідь наголосив на важливості цього проєкту і запевнив, що МАГАТЕ підтримає його реалізацію", – йдеться в повідомленні.

Гроссі підтримав реалізацію проєкту і додав, що участь агентства сприятиме дотриманню високих стандартів ядерної безпеки, а також запропонував розпочати місію технічної підтримки для забезпечення безпечної інтеграції нових компонентів у вже наявні системи, що, за його словами, підвищить довіру до проєкту з погляду ядерної безпеки.

Новини за темою: Керівник МАГАТЕ наступного тижня прибуде до Києва та відвідає Запорізьку АЕС

Нагадаємо, Хмельницька АЕС розташована на заході України на кордоні трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Тернопільської. Її почали будувати у 1981 році, зараз вона має два реактори. Перший запустили у 1987 році, другий – у 2004-му. Обидва енергоблоки мають реактори типу ВВЕР-1000, сумарна потужність – 2000 МВт.

У квітні цього року Кабінет міністрів схвалив проєкт закону "Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції".

У Міненергетики впевнені, що два атомні енергоблоки збільшать річне виробництво електроенергії на 16 226 млн кВт-год, а її відпуск – на 15 415 млн кВт-год. Реалізація проєкту здійснюватиметься виключно коштом НАЕК "Енергоатом" із залученням кредитних можливостей.

Експерти ж вважають цей проєкт нереалістичним.

Як писали "Наші гроші", підлеглі міністра енергетики Германа Галущенка та голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна на Хмельницькій атомній електростанції, попри відсутність законних підстав для початку добудови атомних блоків, вже готуються до проєкту і витратили чимало коштів.
Читайте також:
Жоден реактор ЗАЕС не буде перезапущено, доки триває війна, – Гроссі
МАГАТЕ контролюватиме ключові електропідстанції в Україні
Керівник МАГАТЕ наступного тижня прибуде до Києва та відвідає Запорізьку АЕС
Надто часте явище, коли найбільша АЕС у Європі має покладатися лише на одне джерело електроенергії, – реакція МАГАТЕ на пошкодження лінії ЗАЕС