Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Ізраїль веде наземну військову операцію проти Лівану: Що відомо

На півдні Лівану лунають постріли та вибухи, Єрусалим завдає ударів з танків та артилерії

ЦАХАЛ. Фото ілюстративне

Джерело: Міноборони Ізраїлю

У ніч на 1 жовтня Армія оборони Ізраїлю розпочала наземну військову операцію на півдні Лівану. Операція під назвою "Північні стріли" спрямована проти сил "Хезболли". Про це офіційно повідомив ЦАХАЛ.

Зазначається, що сили Армії оборони Ізраїлю розпочали "обмежені, локалізовані та цілеспрямовані рейди" проти терористичних цілей "Хезболли" в прикордонній зоні на півдні Лівану. При цьому ЦАХАЛ додає, що така операція була розпочата згідно з рішенням влади "кілька годин тому".

Там пояснюють, що йдеться про "обмежені, локалізовані та цілеспрямовані наземні рейди на основі точних розвідувальних даних проти об’єктів та інфраструктури терористів "Хезболли" на півдні Лівану".

"Ці цілі розташовані в селах поблизу кордону та становлять безпосередню загрозу для ізраїльських громад на півночі Ізраїлю", – передала Армія оборони Ізраїлю.

Також ізраїльська сторона наголошує, що "ЦАХАЛ діє відповідно до методичного плану, розробленого Генеральним штабом і Північним командуванням, до якого бійці ЦАХАЛу тренувалися та готувалися протягом останніх місяців". Крім того, ізраїльські сухопутні сили діють за підтримки авіації та артилерії, які завдають ударів по військових об'єктах у цьому районі.

"Ці операції були затверджені та проведені згідно з рішенням політичного ешелону. Операція "Північні стріли" продовжиться відповідно до оцінки ситуації та паралельно з бойовими діями в Газі та в інших місцях", – розповіли в Армії оборони Ізраїлю.

Перші наслідки

Південні райони Бейрута зазнали у ніч проти 1 жовтня щонайменше шість ударів, завданих ізраїльською авіацією під час операції проти об'єктів "Хезболли". Через обстріли були зруйновані кілька будинків. Про це пишуть  Times of Israel та Haaretz.

Удари по передмістю ліванської столиці були завдані після опівночі у вівторок після того як ізраїльська армія закликала жителів Дахії, яку називають передмістям "фортеці" парамілітарної ісламістської організації "Хезболла", евакуюватися.

За словами офіційного представника служби безпеки Лівану у розмові з новинним агентством AFP, по південному передмістю Бейрута було завдано "шість або сім ізраїльських ударів". Тим часом ліванське інформаційне агентство повідомило, що під час останніх ударів ізраїльських ВПС у Дахії в Бейруті було зруйновано кілька будівель.

А за даними саудівського видання Al-Hadat, вісім будівель були повністю зруйновані. У міністерстві охорони здоров'я Лівану заявили, що 95 людей були вбиті в результаті ізраїльських ударів по всій країні протягом понеділка, 30 вересня. Як звертають увагу ізраїльські ЗМІ, у цій заяві МОЗ Лівану не робиться різниці між цивільними особами та бойовиками чи комбатантами.

Удар у відповідь

Військові Ізраїлю перехопили безпілотний літальний апарат над морем на захід від узбережжя країни. Також зазначається, що система протиповітряної оборони ЦАХАЛу перехопила безпілотний літак над Середземним морем за десятки кілометрів на захід від центрального узбережжя Ізраїлю.

В армії також додали, що напередодні ввечері з Лівану по території країни було випущено 10 ракет. Деякі цілі були перехоплені системою протиракетної оборони "Залізний купол", а інші ракети впали на відкриті місцевості. Інформація про постраждалих відсутня.

"Довгострокової окупації" не буде

Ізраїльська сторона наголошує, що армія проводить обмежену операцію у Лівані. Вона не передбачає наміру тривалого перебування ізраїльських сил на території Південного Лівану, передає CNN.

У розмові з американськими журналістами високопоставлений ізраїльський чиновник заявив, що "жодної довгострокової окупації Південного Лівану не буде", і Єрусалим не планує тривалу військову присутність у цій країні. У публікації CNN йдеться, що Ізраїль докладає зусиль, щоб охарактеризувати наземну операцію в Південному Лівані як обмежену за масштабом.

Натомість ізраїльські офіційні особи відмовляються розкрити часові рамки операції у Лівані. Також ізраїльські чиновники наразі не повідомляють, як глибоко війська ЦАХАЛ увійдуть на територію Лівану.

Реакція США

У Білому домі схвалюють операцію Ізраїлю в Лівані проти "Хезболли". Там вважають, що наземна операція Єрусалима на півдні Лівану проти інфраструктури бойовиків "Хезболли" відповідає праву країни захищатися від загроз з боку терористичних груп. Але місія пов'язані з реальним ризиком.

Що передувало

Нагадаємо, 17 вересня сотні членів ліванського збройного угруповання "Хезболла", включаючи бойовиків і медиків, були серйозно поранені внаслідок вибуху пейджерів, які використовували для зв'язку в столиці Лівану Бейруті.

Комунікаційні пристрої "Хезболли", які вибухнули по всьому Лівану та в Сирії, були останньою моделлю, завезеною терористичною групою навесні.

Згодом стало відомо, що невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, замовлених ліванським угрупованням "Хезболла", за кілька місяців до вибухів заклала ізраїльска розвідка Моссад.

Наприкінці літа бойовики "Хезболли" заявили, що випустили по Ізраїлю 320 ракет і кілька десятків БпЛА у відповідь на вбивство військового командира Фуада Шукра, яке сталося ще минулого місяця. А перед цим ЦАХАЛ завдав превентивного удару по Лівану, оскільки виявив підготовку до обстрілу Ізраїлю з боку ісламістського угруповання.

Наприкінці вересня Сполучені Штати Америки разом з деякими європейськими й арабськими союзниками закликали Ізраїль та ліванське угруповання "Хезболла" укласти тритижневе перемир'я, щоб не допустити виникнення регіональної війни.

28 вересня армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила про ліквідацію лідера "Хезболли" Хасана Насралла. Він загинув внаслідок авіаудару по столиці Лівану.

Читайте також:
Ізраїль вдарив по центру Бейрута, там є загиблі
Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон грата
Ізраїль вночі завдав ударів по об’єктах "Хезболли" в Бейруті
Іран запустив понад сотню ракет по Ізраїлю