Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Економічне бронювання запровадять: рішення ухвалено, – Железняк

Наразі розглядаються три різні моделі бронювання, остаточне рішення залежить від політичного керівництва
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив у телеграм-каналі, що заступник міністра економіки Віталій Кіндратів на засіданні фінансового комітету ВРУ заявив про ухвалення урядом рішення про запровадження економічного бронювання. 

Він також зазначив, що Кіндратів підкреслив необхідність переходу до місячної звітності за податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) замість чинної квартальної для впровадження економічного бронювання. Нібито "переходять від критичності підприємства до критичності працівника. Начебто на рік, однак зі щомісячним підтвердженням зарплати", – написав Железняк. 

Але трохи згодом додав, що після майже півторагодинної дискусії щодо такого переходу ця норма залишається у нормативній базі. 

Економічне бронювання: що це

Економічне бронювання – це система, яка надає працівникам стратегічно важливих підприємств відстрочку від призову на військову службу. Це допомагає забезпечити безперебійну роботу ключових для економіки підприємств під час війни. 

Економічне бронювання: які моделі обговорюються

Уряд розглядає кілька варіантів економічного бронювання. Один із них передбачає, що для отримання бронювання працівник повинен офіційно заробляти не менше 34 500–35 000 гривень на місяць. Це забезпечить рівні умови для всіх працівників, але не охоплюватиме малий бізнес.

Інший варіант передбачає додавання критерію заробітної плати до чинної постанови Кабміну №76, яка вже дозволяє бронювати співробітників критично важливих для економіки підприємств. Ці підприємства повинні відповідати кільком вимогам, зокрема щодо суми сплачених податків, річних надходжень в іноземній валюті та середньої заробітної плати працівників.

Важливим аспектом нової моделі є можливість для бізнесу, який не підпадає під критерій критичного підприємства, отримати бронювання на підставі високих зарплат своїх працівників. Це має стимулювати роботодавців легалізувати зарплати та вивести їх з "тіні", що позитивно вплине на економіку країни.

Економічне бронювання: які були заяви

На початку вересня Данило Гетманцев пророкував, що щомісячні надходження до бюджету від економічного бронювання можуть становити близько 8 млрд гривень. А його запровадження може запрацювати вже цього року.

Наприкінці серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй". Він зокрема повідомив, що пропонував би відійти від формулювання "економічне бронювання", оскільки воно є не зовсім правильним. 

Читайте також:
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід
Кабмін змінив умови програми "єОселя"
У транспортно-логістичній сфері через мобілізацію не вистачає 30 тисяч водіїв
Застосунок "Армія+" незабаром оновлять. Які функції додадуть?