Втрати росіян: 6 5 6 7 1 0 (+1150)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

ПАРЄ визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом

"За" проголосували 80 депутатів

Пам'ятник жертвам Голодомору в Києві

Джерело: відкриті джерела

Парламентська асамблея Ради Європи визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

"За" проголосували 80 депутатів.

"Це важливе рішення вшановує пам'ять мільйонів невинних українців, які загинули внаслідок штучного голоду – геноциду, організованого радянським режимом. Визнаючи свідому політику, що призвела до масового голоду з метою знищення української національної ідентичності, ПАРЄ підкреслює важливість історичної правди та справедливості", – зазначають в МЗС.

Відомство повідомляє, що у резолюції Парламентська асамблея Європи звертає особливу увагу на прямий зв'язок між минулими злочинами та сучасними звірствами Російської Федерації: "Систематичні атаки проти цивільних людей, знищення цивільної інфраструктури, примусова депортація українських дітей та масові воєнні злочини і злочини проти людяності свідчать про геноцидний намір, спрямований на знищення української ідентичності".

Нагадаємо, Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти близько 30 країн світу, а також Європарламент, серед них Польща, Словенія, Словаччина, Франція, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Чехія, Австралія, Велика Британія, Ватикан, Бразилія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, США, Португалія, Хорватія.

Що відомо про Голодомор?

Голодомор 1932–1933 років – акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом створення штучного масового голоду. Голодомор відбувався через колективізацію в Україні й на Кубані у великих масштабах: від сотень тисяч загиблих у 1932-му до мільйонів в 1933 році.

За оцінками демографів, загальна кількість жертв Голодомору становить 3–7 мільйонів осіб в Українській РСР.

За оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України, демографічні втрати України внаслідок Голодомору в 1932–1933 роках становлять близько 4,5 млн осіб, у тому числі 3,9 млн – втрати, пов'язані з надсмертністю, а ще 600 тисяч – із дефіцитом народження.

Читайте також:
Парламент Швейцарії визнав Голодомор геноцидом українського народу
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу
ПАРЄ ухвалила резолюцію про створення спецтрибуналу для Росії
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду