Втрати росіян: 6 5 6 7 1 0 (+1150)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Україна застосовує найновіші танки у Курській області, – Forbes

Окупантам, ймовірно, вдалося пошкодити один із 20 танків Strv 122 або Leopard 2A6
Leopard 2
Джерело: Twitter: Polska Grupa Zbrojeniowa

6 серпня українські сили вторглися в Курську область Росії, захопивши сотні кілометрів території. Проте Україна платить за Курську операцію швидким просуванням ворога на Східному фронті, а також втратою найновішої техніки.

У наступі в Курській області бере участь 21-ша механізована бригада, в арсеналі якої найпередовіші та найкращі західні танки – Strv 122 / Leopard 2A6. І згідно з роликами із соцмереж один із цих танків під час бою біля села Веселе був підбитий безпілотником або підірвався на міні. Так пише аналітик Forbes Девід Акс.

Він підкреслює, що кожен Strv 122 і Leopard 2A6 є дорогоцінним, адже Україна отримала лише 10 Strv 122 зі Швеції та 21 Leopard 2A6 з Німеччини та Португалії у 2023 році. До весни з цих танків залишилося близько 20, всі вони належали 21-й механізованій бригаді і навряд чи їй слід очікувати нових поставок. Адже, як зазначає Акс, шведська і німецька армії ледве підтримують свої власні танкові бригади – жодна з них не планує більше розлучитися з найкращими своїми танками.

При цьому, зазначає експерт, є свідчення того, що 21-ша механізована бригада вже втратила принаймні один танк у Курській області. На відео, опублікованому у соціальних мережах 29 вересня українським підрозділом безпілотників Khorne Group, видно, як танк Strv 122 або Leopard 2A6 буксирує Т-72 з поля бою.

"На щастя для екіпажу з чотирьох осіб, Strv 122 і Leopard 2A6 є одними з найбільш захищених танків у світі. Обидва важать майже 70 тонн завдяки товстим шарам сталі та композитної броні. Що б не вразило український танк на відео Khorne Group, це лише створило тимчасові незручності", – додають там. 

Разом і тим, зазначає Девід Акс, танк, можливо, вигорів та не підлягає відновленню. 

"Те, що українські командири готові ризикнути своїми останніми Strv 122 і Leopard 2A6 у Курську, свідчить про важливість, яку вони надають українському вторгненню в область. Зусилля з вторгнення обходяться українцям втратою міст і незамінної техніки. Поки що це ціна, яку вони готові заплатити, щоб захопити та утримати невелику частину Росії", – підсумовує аналітик.

Ситуація на сході

Напередодні в ЗСУ офіційно підтвердили вихід українських військ із Вугледара, щоб уникнути оточення і подальших втрат.

Як зазначав ОSINT-аналітик Black Bird Group Пасі Паройнен, у південній частині Донецької області росіяни в серпні та вересні захопили близько 512 кв. км. При цьому найбільші втрати території відбулися з середини серпня до середини вересня, що збігається за часом з українським вторгненням у Курську область РФ.

Читайте також:
Стало відомо, де окупанти утримують викрадених в Маріуполі журналістів
Понад 200 українок вже здобули професію водійок вантажівок та автобусів
Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців
Окупанти знищили чи пошкодили в Україні майже 1200 пам’яток культурної спадщини