Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Україна готова розпочати мирні переговори без повного виведення військ РФ, а Китай має допомогти завершити війну: Головне з інтерв’ю Зеленського французьким ЗМІ

Україна планує підготувати мирний план на основі Формули миру, яка була представлена ​​публічно на першому саміті
Володимир Зеленський
Джерело: AFP

Україна хоче, щоб Росія взяла участь у Саміті миру цього року. І Київ готов розпочати мирні переговори без повного виведення військ РФ. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю AFP, яке поширюють французькі ЗМІ.

"Більшість світу сьогодні говорить, що Росія повинна бути представлена ​​на другому саміті, інакше ми не досягнемо важливих результатів. Оскільки весь світ хоче їх за столом, ми не можемо бути проти", – сказав він.

Глава держави зазначив, що виведення військ не є головною умовою для початку переговорів.

"Це не означає, що тоді (на початку переговорів, – ред.) ми будемо стояти на кордонах 1991 року... Так, я вважаю, що це справедливо, і для справедливого миру в Україні необхідне повне відновлення нашої територіальної цілісності. Однак це не означає, що цього можна досягти лише зброєю... Якщо Росія забажає, будь ласка, ми можемо врегулювати ці суперечки дипломатичним шляхом", – додав він.

Мирний план України

Президент заявив, що Україна планує підготувати мирний план на основі Формули миру, яка була представлена ​​публічно на першому саміті.

"Я хочу, щоб наші міжнародні партнери зробили те саме, щоб у листопаді ми мали документ, в якому буде все: територіальна цілісність, суверенітет тощо", – додав український лідер.

Нагадаємо, Путін поставив як умову переговорів те, щоб Київ відмовився від територій, які окупувала російська армія, і відмовився від вступу в НАТО – всі неприйнятні для українців і Заходу вимоги. Раніше у Кремлі також висміяли перший саміт.

Україна зі свого боку наполягає на повазі своєї територіальної цілісності.

Китай та РФ

Зеленський закликав Пекін тиснути на диктатора Володимира Путіна, щоб той припинив війну в Україні.

"Якщо Китай захоче, він може змусити Росію припинити цю війну. Китай належить світу і є впливовою державою", – сказав він.

Пекін, підтримуючи Росію економічно, дозволив російській промисловій машині трансформуватися до військової економіки.

Зеленський розкритикував західних союзників

Український президент в інтерв’ю також розкритикував своїх західних союзників, звинувативши їх у забороні йому вільно використовувати поставлену зброю для ударів по військових об’єктах на території Росії.

"Це великий виклик, той факт, що ми не можемо використовувати (західну) зброю, оскільки нам потрібно зупинити ворога", – уточнив він.

Проте глава держави намагається переконати партнерів і вважає, що Захід може поступитись у цьому питанні.

Вибори в США

Зеленський нагадав, що якщо республіканці довгий час твердо підтримували Київ, то група прихильників Дональда Трампа, блокувала допомогу Україні на місяці з кінця 2023-го до початку 2024 року.

"Ми не можемо вплинути на жодні вибори, але, звичайно, Сполучені Штати – це виклик сьогодні. І є ризики, які ніхто з нас не може передбачити", – резюмував український лідер.

У Києві та в Європі багато людей побоюються, що ця суттєва допомога може бути поставлена ​​під сумнів у разі перемоги Трампа.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Гарріс планує зустріч із Зеленським у Вашингтоні наступного тижня