Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький

Глава "Укренерго" розповів, як Україна навчилася боротися з російськими атаками на енергетику
Джерело: Телеграм-канал "Укренерго"

Росія не змогла занурити Україну в темряву, залишивши без світла, як спочатку планувала. Хоча слід зізнатися, що масованими атаками завдала чималих проблем. Енергетика далеко не кожної країни зможе витримати такі атаки. Втім Україні вдалося відбити ці удари. Зокрема і завдяки збільшенню систем ППО та додатковому обладнанню, яке постачає Захід. Про це в інтерв'ю BBC розповідає глава НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Ми накопичили гігантський запас обладнання за допомогою західних донорів. І сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми теоретично можемо втратити від атак", – зазначив керівник "Укренерго".

Він також додав, що на об'єктах "Укренерго" є інженерний захист.

"Це єдині об'єкти критичної інфраструктури, де є такий захист, який витримує пряме влучання, наприклад, "Шахедів", – уточнив Кудрицький.

Захист енергетики

Рішення про захист енергетики в Україні ухвалили у перший рік повномасштабного вторгнення. Тоді вирішили застосувати три рівні захисту. Йшлося про фортифікаційні споруди. Два з них уже працюють, а третій – лишився на папері через його масштабність та фінансову затратність.

Перший рівень захисту передбачав закриття об'єктів енергетики габіонами для захисту від непрямого ураження. Другий рівень передбачає захист трансформаторів. Для цього будують спеціальні укриття, більшість з яких уже збудовані. На це витрачено десятки мільйонів доларів.

А ось третій рівень фортифікацій, кажуть в уряді, виявився експериментальним проєктом. Це величезні споруди, які повинні були б накривати підстанцію в розмірі трьох футбольних полів.

Водночас після недавнього масованого обстрілу засновник групи MS Capital Максим Шкіль заявив, що захист енергетичних об'єктів в тому обсязі, який доручив президент України, не виконаний. За його словами, другий рівень захисту профінансований на 50% від мінімальної потреби. Третій рівень захисту профінансований на 10% від того, що було запроєктовано. Той захист, який сьогодні побудований, у великій мірі зроблений на ентузіазмі, на патріотизмі, на відповідальності будівельних підрядних організацій.

Читайте також:
Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою
Росіяни атакували українську енергетику у семи областях
Уряд України розраховує на допомогу Азербайджану у відновленні енергетичної інфраструктури
В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль