Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян

Пезешкіян отримав підтримку 16,4 млн іранців, а його конкурент консерватор Саїд Джалілі набрав 13,4 млн голосів
Масуд Пезешкіян, президент Ірану
Джерело: відкриті джерела

Ліберал Масуд Пезешкіян здобув перемогу і став дев'ятим президентом Ірану. Це стало відомо після обробки 30,5 млн бюлетенів, передає IRNA.

Реформіст Пезешкіян отримав підтримку 16,4 млн іранців, а його конкурент консерватор Саїд Джалілі набрав 13,4 млн голосів.

У першому турі дострокових виборів президента Ірану кандидати не змогли подолати необхідний для перемоги поріг 50%. Тоді Пезешкіян набрав 10,4 млн голосів проти 9,4 млн у Джалілі, а явка виборців склала 40%. Оскільки ніхто не подолав рубіж у 50%, у країні було призначено другий тур президентських виборів.

Раніше Масуд Пезешкіян виступав за діалог із Заходом і обіцяв шукати дружніх стосунків. Він заявляв, що його адміністрація негайно працюватиме над тим, щоб спробувати зняти санкції Заходу та відновити економіку.

Нагадаємо, 19 травня президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хосейн Амір Абдоллахіян загинули внаслідок авіакатастрофи. В ISW вважають, що загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера.

Як розповідав в ефірі UWN експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Богдан Ференс, політична ситуація в Ірані кардинально не зміниться після загибелі президента Ібрагіма Раїсі. Ференс пояснює це тим, що постать самого президента, який загинув, була не такою популярною. Зокрема, коли він прийшов до влади, то отримав близько 17 мільйонів голосів, що, в принципі, в кількісному показнику жителів Ірану не так багато. 

Читайте також:
Ізраїль вночі завдав ударів по об’єктах "Хезболли" в Бейруті
Іран запустив понад сотню ракет по Ізраїлю
Іран представив нову балістичну ракету і модернізований ударний безпілотник "Шахед-136B"
Іран затримав передачу РФ пускових установок до своїх балістичних ракет, - Reuters