Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Банкам хочуть дозволити розкривати інформацію про клієнтів та їхні особисті дані, якщо того вимагатиме поліція

Експерти вважають, що такі норми суперечать вимогам Конституції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада незабаром може ухвалити закон, що дозволяє банкам розкривати дані користувачів платіжних послуг за запитом поліції, попри те що це суперечить вимогам Конституції. Про це пише Судово-юридична газета.

Там зазначають, що Рада найближчим часом може ухвалити в другому читанні законопроєкт 11043 щодо удосконалення функцій Нацбанку з державного регулювання ринків фінансових послуг. Але до другого читання в законопроєкт ввели низку нових правил.

Вони свідчать, що поліція зможе надати банкам запит, і фінансові установи будуть зобов'язані протягом найкоротшого терміну (не пізніше 24 годин після отримання запиту) надати таку інформацію:

  • сума і валюта платіжної операції;
  • дата проведення платіжної операції;
  • тип платіжної операції;
  • геопросторові дані, IP-адресу, адресу засобу дистанційної комунікації (включно з платіжним додатком) або платіжного пристрою, що використовувався для здійснення платіжної операції (за наявності), а в разі виконання платіжної операції через касу – адресу каси (за наявності);
  • ідентифікаційні дані отримувача: для фізичної особи – прізвище, ім'я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків; для юридичної особи – повне найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України;
  • повне найменування постачальника платіжних послуг;
    унікальний ідентифікатор отримувача та/або повний номер електронного платіжного засобу та/або рахунку отримувача;
  • найменування та код еквайра (за наявності);
  • ідентифікатор платіжного пристрою (за наявності);
  • код, що ідентифікує операцію в платіжній системі (за наявності);
  • унікальний ідентифікатор платника та/або повний номер електронного платіжного засобу та/або рахунку платника.
Новини за темою: Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном

Експерти вважають, що такий підхід у законодавстві не враховує вимоги частини 2 статті 32 Конституції (щодо захисту конфіденційної інформації про особу) і не відповідає критеріям якості закону в контексті вимог цієї ж статті Конституції.

Водночас у Головному юридичному управлінні парламенту зазначили, що йдеться про надзвичайно великий обсяг інформації без чітких підстав для надсилання таких запитів.

Ще у лютому цього року в НБУ повідомили про намір внести зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці.

Там пояснили, що банки зможуть додатково розкривати за запитом держорганів інформацію про рахунки українців, зокрема, про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів (номери платіжних карток) як платника, так і одержувача.

Читайте також:
Теща київського правоохоронця офіційно заробила за життя 100 гривень, але має елітну двоповерхову квартиру, – розслідування
На Хмельниччині чоловік випустив з автомата Калашникова 60 набоїв по поліцейському, цивільному та двох службових авто
У Києві створили центр пошуку людей, які зникли безвісти за особливих обставин
Викрадали людей і займалися розбійними нападами: У Запоріжжі затримано групу здирників