Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Атака на "Охматдит": Встановлено особу російського генерала, який командував ракетним ударом

Генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу оголошено підозру

Зруйнований росіянами "Охматдит" у Києві. 8 липня 2024 року 

Джерело: UWN

Встановлено особу російського генерала, який командував ракетним ударом по медичному корпусу Національної дитячої лікарні "Охматдит" у Києві 8 липня цього року. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

"Ним виявився генерал-лейтенант Сергій Кобилаш, який на той час обіймав посаду командувача дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил Росії, а згодом після завдання зазначеного удару був підвищений на посаді та призначений командувачем військово-повітряних сил РФ", – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що за наказом Кобилаша 8 липня 2024 року о 9:15 російський бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС здійснив пуск ракети Х-101 по дитячій лікарні у Києві. Обстріл "Охматдиту" здійснила 22-га гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ РФ.

Ворожий літак піднявся у повітря з аеродрому поблизу російського міста Оленєгорськ, а запуск ракети здійснив над Саратовською областю на відстані майже 600 км від кордону України.

"З території Росії Х-101 увійшла в повітряний простір нашої держави в районі Чернігівщини і почала маневрувати, постійно змінюючи траєкторію польоту через території чотирьох областей. Це свідчить, що ракета була запрограмована для максимального "обходу" української ППО і подальшого влучання в медзаклад. Приблизно о 10:45 російська Х-101 влучила у відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих та хронічних інтоксикацій лікарні "Охматдит", – зазначають в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Кобилашу про заочну підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки зловмисник перебуває на території Росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Удар по "Охматдиту"

Як відомо, 8 липня окупанти вдарили крилатою ракетою Х-101 по дитячій лікарні.

Внаслідок цього двоє людей загинули, по медичну допомогу звернулося 32 поранених. Госпіталізовано з травмами вісім дітей.

Пізніше в ООН заявили, існує "висока ймовірність", що дитяча клініка "Охматдит" зазнала "прямого влучання" російської ракети.

Forbes зазначає, що на цю атаку окупанти витратили більше ніж 250 млн доларів, використовуючи ракети Х-101, у яких знаходили західні компоненти. Тим часом пропагандисти розгорнули інформаційну кампанію і вигадували різні версії, щоб зняти із себе відповідальність за вбивства цивільних, серед яких були діти.

Нагадаємо, що сам корпус лікарні "Охматдит", куди 8 липня прилетіла російська ракета, не підлягає відновленню і буде знесений. 

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом