USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

ЗСУ все ще бракує артилерійських снарядів, Росія має перевагу, – ISW

Зокрема біля Вовчанська РФ все ще зберігає перевагу в боєприпасах у співвідношенні п'ять до одного
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України почали отримувати артилерійські боєприпаси з країн Заходу, але нинішні обсяги ще не дозволяють нашим захисникам ефективно протистояти росіянам. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Зазначається, що російські сили біля Вовчанська все ще зберігають перевагу в боєприпасах у співвідношенні п'ять до одного. Один з українських солдатів розповів, що надані Заходом боєприпаси, почали "просочуватися" на лінію фронту, але ще не набули значних масштабів. Натомість у росіян надалі "значна перевага" в боєприпасах.

"Російські сили намагаються досягти тактично й оперативно значущих переваг до того як американська військова допомога прибуде до українських сил на фронті в повному обсязі. Первинне прибуття зброї, наданої Заходом, займе деякий час для того, щоб мати тактичний і оперативний ефект", – йдеться у звіті.

Брак снарядів на фронті

Західні партнери зголосилися передати Україні до 1,5 мільйонів снарядів. Київ розраховував отримати їх вже у квітні, але з невідомих причин поставка затримується.

Лідери п'яти європейських країн НАТО підтвердили свою підтримку Україні на зустрічі в Празі, де головною темою був план Чехії щодо закупівлі до 800 тис. артилерійських снарядів у країнах за межами Європейського Союзу та надання їх Україні. І Прага вкотре закликала союзників виконувати зобов'язання й фінансувати боєприпаси для нашої держави.

У червні Україна почне отримувати перші снаряди в рамках "чеської ініціативи". У Празі кажуть, що зможуть забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч боєприпасів на місяць. Глава МЗС Чехії Ян Липовський підтвердив, що ЗСУ отримають перші снаряди в рамках ініціативи найближчим часом – у червні.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі