USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Зеленський змінив командувача Медичних сил ЗСУ. Умєров прокоментував рішення

Тепер цю посаду обійняв генерал-майор медслужби Анатолій Казмірчук
Зеленський й Умєров
Зеленський та Умєров
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення змінити командувача Медичних сил ЗСУ, про це глава держави розповів у своєму вечірньому зверненні. Водночас очільник Міністерства оборони України Рустем Умєров прокоментував рішення президента.

Замість Тетяни Остащенко тепер, за словами Зеленського, цю посаду обійняв генерал-майор медслужби Анатолій Казмірчук.

"Потрібен принципово новий рівень медичного забезпечення наших воїнів. Від якісних турнікетів до повної цифровізації та прозорості в постачанні, від якісного тренування до щирої комунікації з бойовими медиками в тих підрозділах, де медицина розгорнута дійсно правильно та дійсно ефективно. Досвід ефективності конкретних підрозділів має бути поширений на всі Сили оборони", – сказав глава держави.

Й уточнив, що Казмірчук раніше був начальником Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" у Києві.

Коментар Умєрова

Разом з тим міністр оборони Рустем Умєров прокоментував у Facebook заміну командувача Медичних сил. На думку глави відомства, причини такого кроку "очевидні для всіх, хто б'ється у лавах Сил оборони України, та для всіх, хто допомагає".

"Відповідну проблематику обговорювали багаторазово. Настав час розв'язувати проблеми медичного забезпечення наших воїнів", – написав Умєров.

Також він виділив три кроки, необхідні для розвитку Медичних сил:

  • максимальна цифровізація процесів та дотримання всіх стандартів медичного забезпечення, включаючи постачання якісних медичних засобів та медичної техніки;
  • розвиток системи навчання тактичної медицини за стандартами НАТО з відповідним ресурсним забезпеченням;
  • забезпечення постійної ротації особового складу між тактичним та стратегічним рівнем для забезпечення отримання та передачі досвіду по всьому циклу лікування поранених, травмованих та хворих.
Новини за темою: Міноборони прагне, щоб 100% забезпечення ЗСУ було українського виробництва

Ситуація з турнікетами

Ще в липні лікар Роман Штибель заявив, що військові на передовій віднедавна почали отримувати неякісні джгути. Про це медик розповів "Громадському". І зазначив, що ці турнікети "рвуться просто на очах, навіть на тренуваннях".

"Значення має не стільки виробник, як те, сертифікована продукція чи ні. Упаковка цих турнікетів має жовту пунктирну смужку. І ми чітко їх розрізняємо, бо вже неодноразово з ними стикалися", – сказав лікар.

Також про неякісні джгути повідомила волонтерка Оксана Корчинська. Жінка з посиланням на бойових медиків стверджує, що вже був випадок, коли турнікети порвалися під час спроби зупинити кровотечу військовому.

Реакція командування 

Тоді ж командування Медичних сил ЗСУ заявило, що не закуповує і не закуповувало ці аптечки – вони прийшли як міжнародна медична допомога від партнерів.

"Тобто жодної державної копійки на них не витратили. Щодо повідомлень військовослужбовців, що якість цих турнікетів не відповідає дійсності, – ці аптечки направили на дослідження відповідною комісією", – пояснила представниця командування.

Читайте також:
ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон "Чаклун"
Зеленський представляє План перемоги. Що в ньому? Зеленський представляє План перемоги. Що в ньому?
Як за чотири місяці змінився рівень довіри українців до Зеленського Як за чотири місяці змінився рівень довіри українців до Зеленського
Міністр оборони України отримав двох нових заступників Міністр оборони України отримав двох нових заступників