USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський змінив командувача Медичних сил ЗСУ. Умєров прокоментував рішення

Тепер цю посаду обійняв генерал-майор медслужби Анатолій Казмірчук
Зеленський й Умєров
Зеленський та Умєров
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення змінити командувача Медичних сил ЗСУ, про це глава держави розповів у своєму вечірньому зверненні. Водночас очільник Міністерства оборони України Рустем Умєров прокоментував рішення президента.

Замість Тетяни Остащенко тепер, за словами Зеленського, цю посаду обійняв генерал-майор медслужби Анатолій Казмірчук.

"Потрібен принципово новий рівень медичного забезпечення наших воїнів. Від якісних турнікетів до повної цифровізації та прозорості в постачанні, від якісного тренування до щирої комунікації з бойовими медиками в тих підрозділах, де медицина розгорнута дійсно правильно та дійсно ефективно. Досвід ефективності конкретних підрозділів має бути поширений на всі Сили оборони", – сказав глава держави.

Й уточнив, що Казмірчук раніше був начальником Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" у Києві.

Коментар Умєрова

Разом з тим міністр оборони Рустем Умєров прокоментував у Facebook заміну командувача Медичних сил. На думку глави відомства, причини такого кроку "очевидні для всіх, хто б'ється у лавах Сил оборони України, та для всіх, хто допомагає".

"Відповідну проблематику обговорювали багаторазово. Настав час розв'язувати проблеми медичного забезпечення наших воїнів", – написав Умєров.

Також він виділив три кроки, необхідні для розвитку Медичних сил:

  • максимальна цифровізація процесів та дотримання всіх стандартів медичного забезпечення, включаючи постачання якісних медичних засобів та медичної техніки;
  • розвиток системи навчання тактичної медицини за стандартами НАТО з відповідним ресурсним забезпеченням;
  • забезпечення постійної ротації особового складу між тактичним та стратегічним рівнем для забезпечення отримання та передачі досвіду по всьому циклу лікування поранених, травмованих та хворих.
Новини за темою: Міноборони прагне, щоб 100% забезпечення ЗСУ було українського виробництва

Ситуація з турнікетами

Ще в липні лікар Роман Штибель заявив, що військові на передовій віднедавна почали отримувати неякісні джгути. Про це медик розповів "Громадському". І зазначив, що ці турнікети "рвуться просто на очах, навіть на тренуваннях".

"Значення має не стільки виробник, як те, сертифікована продукція чи ні. Упаковка цих турнікетів має жовту пунктирну смужку. І ми чітко їх розрізняємо, бо вже неодноразово з ними стикалися", – сказав лікар.

Також про неякісні джгути повідомила волонтерка Оксана Корчинська. Жінка з посиланням на бойових медиків стверджує, що вже був випадок, коли турнікети порвалися під час спроби зупинити кровотечу військовому.

Реакція командування 

Тоді ж командування Медичних сил ЗСУ заявило, що не закуповує і не закуповувало ці аптечки – вони прийшли як міжнародна медична допомога від партнерів.

"Тобто жодної державної копійки на них не витратили. Щодо повідомлень військовослужбовців, що якість цих турнікетів не відповідає дійсності, – ці аптечки направили на дослідження відповідною комісією", – пояснила представниця командування.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині