USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Зеленський вніс до Ради законопроєкт щодо ратифікації Римського статуту

Затвердження відповідного документа сприятиме оновленню українського законодавства про кримінальну відповідальність
Зеленський

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради України.

У пояснювальній записці до законопроєкту №11484 зазначено, що документ спрямований на приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду та забезпечення кримінально-правового переслідування за найтяжчі міжнародні злочини (злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини).

"РФ вчиняє в Україні воєнні злочини та інші види міжнародних злочинів. Тим часом положення Кримінального кодексу України не передбачають кримінальної відповідальності за злочини проти людяності та за воєнні злочини", – йдеться в повідомленні.

Це пояснюється тим, що від моменту ухвалення кодексу його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом. Тому затвердження відповідного документа сприятиме оновленню українського законодавства про кримінальну відповідальність.

Водночас проєкт закону відповідає Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини, а також не створює підстави для дискримінації.

Також окремий законопроєкт передбачає доповнення статей Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України, пов’язаних із міжнародними злочинами, відповідно до положень Римського статуту МКС.

Що таке Римський статут?

Римський статут – це міжнародний договір, на підставі якого заснований Міжнародний кримінальний суд. Статут визначає чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії.

Римський статут МКС на сьогодні ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але пізніше відкликала свій підпис.

Новини за темою: Україна передала до МКС докази вчинення злочинів проти релігійних груп, завданих РФ у Криму

Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, проте так і не ратифікувала його. Хоча у 2015-му необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Однією з причин вказували побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

Однак Україна через повномасштабне вторгення Росії дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території, тобто фактично визнала його юрисдикцію. Наприклад, у березні 2023 року МКС відкрив своє представництво в Україні. Підписання документа стало ще одним кроком до забезпечення повної відповідальності за міжнародні злочини.

Читайте також:
Сполучені Штати Америки вже ознайомлені з планом перемоги президента України Зеленського, – посол США в ООН Сполучені Штати Америки вже ознайомлені з планом перемоги президента України Зеленського, – посол США в ООН
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, – Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, – Зеленський
Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський