USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС

Угода з Євросоюзом вперше закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 27 червня, Україна має підписати в Брюсселі три безпекові угоди, одна з яких – з Європейським Союзом загалом. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Глава держави заявив, що нині він перебуває в Брюсселі, щоб взяти участь у засіданні Європейської ради.

Президент нагадав, що Україна розпочала фактичні переговори щодо членства в Європейському Союзі.

"Зустрінуся з очільниками ЄС і держав-членів, проведу двосторонні переговори. Підпишемо одразу три безпекові угоди, одна з яких – із Європейським Союзом загалом. Вона вперше закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині", – сказав Зеленський.

Безпекова угода між Україною і ЄС

Зазначимо, днями Рада Європейського Союзу схвалила проєкт безпекового договору між Україною та ЄС.

Договір з Євросоюзом покликаний доповнити подібні угоди, укладені між Україною та її союзниками, оскільки продовжуватиме захист від вторгнення Росії.

Разом з тим угода є частиною ширших зусиль партнерів України, спрямованих на надання гарантій того, що вони будуть підтримувати Київ роками.

За словами офіційних осіб, пише Reuters, такі угоди – це не те саме, що "пакт про взаємну оборону між країнами НАТО, але є зобов’язаннями надати Україні зброю та іншу допомогу для зміцнення її власної безпеки та стримування будь-якого майбутнього вторгнення".

Водночас у проєкті документа ЄС вказано, що зобов’язання Союзу лишатимуться в силі "під час просування Україною свого європейського шляху". І їх переглянуть не пізніше ніж через 10 років.

Зокрема, Європейський Союз пообіцяв довгострокову безпекову підтримку України, запевнивши Київ у наданні додаткової зброї, військової підготовки та іншої допомоги на роки.

Документ містить 10 сторінок, в яких перераховуються дев’ять форм допомоги у сфері безпеки та оборони, які Євросоюз продовжить надавати, включаючи поставки зброї, навчання солдатів, співпрацю оборонної промисловості та допомогу в розмінуванні. У документі також сказано, що ЄС погодився надати цього року 5 мільярдів євро (5,40 мільярда доларів) до фонду військової допомоги Україні.

А про те, що Україна та Європейський Союз офіційно узгодили текст угоди про гарантії безпеки, в Офісі президента повідомляли 19 червня.

Читайте також:
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський
МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів
Україна повернула з полону ще десять осіб. Серед них цивільні, які були в неволі до початку великої війни Україна повернула з полону ще десять осіб. Серед них цивільні, які були в неволі до початку великої війни
Україна в рамках безпекових угод щорічно отримуватиме 60 млрд доларів військової допомоги, – Шмигаль Україна в рамках безпекових угод щорічно отримуватиме 60 млрд доларів військової допомоги, – Шмигаль