USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС

Угода з Євросоюзом вперше закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 27 червня, Україна має підписати в Брюсселі три безпекові угоди, одна з яких – з Європейським Союзом загалом. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Глава держави заявив, що нині він перебуває в Брюсселі, щоб взяти участь у засіданні Європейської ради.

Президент нагадав, що Україна розпочала фактичні переговори щодо членства в Європейському Союзі.

"Зустрінуся з очільниками ЄС і держав-членів, проведу двосторонні переговори. Підпишемо одразу три безпекові угоди, одна з яких – із Європейським Союзом загалом. Вона вперше закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині", – сказав Зеленський.

Безпекова угода між Україною і ЄС

Зазначимо, днями Рада Європейського Союзу схвалила проєкт безпекового договору між Україною та ЄС.

Договір з Євросоюзом покликаний доповнити подібні угоди, укладені між Україною та її союзниками, оскільки продовжуватиме захист від вторгнення Росії.

Разом з тим угода є частиною ширших зусиль партнерів України, спрямованих на надання гарантій того, що вони будуть підтримувати Київ роками.

За словами офіційних осіб, пише Reuters, такі угоди – це не те саме, що "пакт про взаємну оборону між країнами НАТО, але є зобов’язаннями надати Україні зброю та іншу допомогу для зміцнення її власної безпеки та стримування будь-якого майбутнього вторгнення".

Водночас у проєкті документа ЄС вказано, що зобов’язання Союзу лишатимуться в силі "під час просування Україною свого європейського шляху". І їх переглянуть не пізніше ніж через 10 років.

Зокрема, Європейський Союз пообіцяв довгострокову безпекову підтримку України, запевнивши Київ у наданні додаткової зброї, військової підготовки та іншої допомоги на роки.

Документ містить 10 сторінок, в яких перераховуються дев’ять форм допомоги у сфері безпеки та оборони, які Євросоюз продовжить надавати, включаючи поставки зброї, навчання солдатів, співпрацю оборонної промисловості та допомогу в розмінуванні. У документі також сказано, що ЄС погодився надати цього року 5 мільярдів євро (5,40 мільярда доларів) до фонду військової допомоги Україні.

А про те, що Україна та Європейський Союз офіційно узгодили текст угоди про гарантії безпеки, в Офісі президента повідомляли 19 червня.

Читайте також:
Зеленський представляє План перемоги. Що в ньому? Зеленський представляє План перемоги. Що в ньому?
43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів 43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів
Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро Для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС Єврокомісія надає три мільйони євро
Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу