USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Зеленський обговорив із Рютте військову допомогу Україні

Зокрема йшлося і про збереження єдності в Європі
Зеленський
Джерело: Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте військову і фінансову підтримку України, а також питання збереження єдності в Європі. Про це глава держави повідомив у себе в офіційному Телеграм-каналі.  

Зеленський зазначив, що говорив з Рютте про зусилля для збереження єдності в Європі та важливість незмінної військової та фінансової підтримки України.

За його словами, у цьому контексті нещодавнє рішення Нідерландів надати Україні додаткові 2 млрд євро у 2024 році є найкращим сигналом для інших партнерів.

"Вдячний Нідерландам за всю допомогу, а також за підтримку української "формули миру" та гуманітарної ініціативи Grain From Ukraine", – написав Зеленський.

Марк Рютте зі свого боку зазначив, що вони говорили про "поточну ситуацію і наближення зими".

"Щойно мав один із моїх регулярних дзвінків із Володимиром Зеленським про поточну ситуацію в Україні та майбутню зиму. Нідерланди підтримують народ України та підтримують Україну в боротьбі з російською агресією", – повідомив Рютте.

Політична ситуація в Нідерландах

Зазначимо, що на виборах у Нідерландах із великим відривом від опонентів здобула перемогу "Партія свободи" (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом, який не підтримує подальшу передачу зброї Україні.

Наразі ж Марк Рютте тимчасово залишається на посаді прем’єр-міністра до формування нового уряду.

Як повідомляє "Радіо Свобода", Вілдерс, відомий своїми антиісламськими заявами. У виступі 22 листопада пообіцяв "повернути країну" нідерландцям і зупинити "цунамі мігрантів і шукачів притулку". Програма PVV також виступає за заборону Корану, мечетей і хіджабів.

"Крім того, Вілдерс відкрито виступає проти ЄС, закликаючи Нідерланди контролювати кордони, значно скоротити свої виплати Союзу і блокувати вступ нових членів. Він також неодноразово заявляв, що Нідерланди повинні припинити постачання зброї Україні, кажучи, що зброя потрібна самим Нідерландам для захисту", – додають у виданні.

При цьому жодна з партій, з якими він потенційно міг би сформувати уряд, не поділяє цих ідей. Прогнозують, що переговори про формування владної коаліції будуть складними.

Тим часом лідерка "Народної партії за свободу і демократію" (VVD) Ділан Єшільгоз-Зегеріус виключила можливість приєднання до потенційної коаліції, в якій домінує ультраправий Герт Вілдерс, пише Politico.

Також, за даними видання NOS, міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, яка йде у відставку, стурбована позицією ультраправої PVV щодо Росії та війни в Україні.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму