USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Заступника глави МОЗ часів Скалецької підозрюють в незаконному вилученні органів у хворих, – ЗМІ

Мова про Михайла Загрійчука, якого разом зі ще десятьма лікарями затримали правоохоронці
Колишній заступник міністра охорони здоров'я Михайло Загрійчук
Колишній заступник міністра охорони здоров'я Михайло Загрійчук
Джерело: відкриті джерела

Колишнього заступника міністра охорони здоров'я Михайла Загрійчука та ще десять лікарів затримали за підозрою в порушенні закону про трансплантацію органів людини. Про це пише LB.ua з посиланням на джерела.

Як відомо, Загрійчук був заступником міністерки Зоряни Скалецької. Зараз він працює завідувачем трансплантації та хірургії органів черевної порожнини в Інституті серця, який очолює Борис Тодуров.

За даними видання, його спільниками є лікарі ДУ "Інститут серця МОЗ України", КП "Волинська обласна клінічна лікарня" та КНП "Центральна міська клінічна лікарня" міста Києва.

Їх звинувачують в організації схеми "незаконного вилучення анатомічних матеріалів у людей, які перебувають у безпорадному стані та іншій залежності від правопорушників, з метою їх подальшої трансплантації". Усім фігурантам оголошено підозру.

Новини за темою: У держсистему трансплантацій поступило майже 340 заяв про згоду на посмертне донорство

Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 1,2 ст. 255, ч. 5 ст. 143 і ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України – порушення порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини, створення, керівництво злочинним співтовариством або злочинною організацією, а також участь у ньому та несанкціоновані дії з інформацією, що обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Що відомо про Загрійчука?

У 2019 році, коли до влади прийшли нові люди, а Міністерство охорони здоров'я очолила Зоряна Скалецька, Михайло Загрійчук став її заступником.

Уже під кінець того ж року він потрапив у скандал. Заступник пропонував написати заяву на звільнення гендиректору Директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій. Причина – "розбіжність у поглядах". Тобто без підстав.

Сухорукова відповіла відмовою. Після чого представник МОЗ зібрав працівників директорату.

Уже незабаром співробітники міністерства написали відкрите звернення до прем'єр-міністра з проханням втрутитися в ситуацію: "Дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоров'я в Україні".

Згодом Загрійчук звільнився сам.

Читайте також:
Закликав силою скинути законну владу в Україні: У Києві затримали TikTok-блогера Закликав силою скинути законну владу в Україні: У Києві затримали TikTok-блогера
Втеча за кордон: Ексглаві Конституційного суду та правоохоронцям, які допомогли йому виїхати, повідомили про підозри Втеча за кордон: Ексглаві Конституційного суду та правоохоронцям, які допомогли йому виїхати, повідомили про підозри
В Україні зареєстровано першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу В Україні зареєстровано першу аптеку, яка відпускатиме ліки на основі канабісу
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру