USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Законопроєкт про мобілізацію шкідливий для суспільства, – Разумков

Однією із поганих норм у документі, за словами Разумкова, є можливість мобілізації осіб із 18 років
Дмитро Разумков

Дмитро Разумков

Джерело: Українська правда

Великий законопроєкт про мобілізацію є шкідливим, у ньому було багато антиконституційних норм. Про це сказав ексспікер парламенту, голова міжфракційного обєднання "Розумна політика" нардеп Дмитро Разумков в інтерв’ю UWN.

"Цей законопроєкт з'явився з такими антиконституційними нормами, як блокування рахунків, консульських послуг, тому подібне. Зараз це поприбирали, а люди в нас не читають, вони не будуть дивитися, що це прибрали або не прибрали, вони вже не вірять. Не було демобілізації, була закладена демобілізація 36 місяців за рішенням ставки Верховного головнокомандувача... Це звільняють тих, хто у Львові 36 місяців просидів або під Бахмутом, всі однакові", – каже він.

Крім того, за словами Разумкова, цей документ дає можливість мобілізувати громадян з 18 років.

"Є базова загальновійськова підготовка і базова військова служба, де було прописано, що ти маєш її пройти з 18 по 24. Я не знаю, це теж диверсія або помилка, але вони її прописали так, що якщо хлопець патріот – 18 років виповнилося, вирішив пройти базову військову підготовку і пройшов три місяці, не рік, як раніше, не півтора, а три місяці. Після цього вийшов, отримав військово-облікову спеціальність, став на облік, то наступного дня до нього може прийти воєнкомат, сказати "добрий ранок, збирайтесь", – пояснює депутат.

Також він назвав "поганою" норму, коли підприємства мають привозити своїх робітників до ТЦК.

Повне інтерв’ю Дмитра Разумкова дивіться на каналі UWN о 21:00.

Базова підготовка: Що відомо про можливе нововведення

У новому законопроєкті про мобілізацію прописано, що замість строкової служби буде загальна військова підготовка, а також обов’язкове навчання, зокрема протягом двох-трьох місяців перед відправкою на фронт.

Загальну військову підготовку проходитимуть громадяни у віці від 18 до 24 років. Попередньо, місце та час підготовки можна буде обрати самому. У мирний час його термін складатиме п’ять місяців, у воєнний час – три. При цьому за людиною зберігатиметься робоче місце. До цього виду військової служби не залучатимуться громадяни, які пройшли базову загальновійськову підготовку у ВНЗ.

З 2025 року така підготовка буде запроваджена у вищих навчальних закладах.

Що ще прописано у законопроєкті

У документі:

  • мобілізація пропонується від 25 до 60 років;
  • з 2025 року у вищих навчальних закладах запроваджується базова військова підготовка;
  • від проходження базової військової підготовки в університетах звільняються деякі категорії громадян;
  • замість строкової запроваджується базова військова служба на термін п'ять місяців у мирний час і три місяці – у воєнний;
  • громадяни з 18 років можуть обрати час проходження базової військової служби;
  • громадяни з 18 років, незалежно від проходження базової військової підготовки чи служби, отримають відстрочку до досягнення мобілізаційного віку.

Які ще пункти можуть бути прописані у законі, говорити поки зарано, адже за схвалені чи не схвалені комітетом правки ще мають проголосувати нардепи.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат