USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Заява в ДБР проти Содоля: ЗМІ дізналися деталі скарги начштабу "Азова" Кротевича

Офіцер бригади поскаржився зокрема на те, що Содоль не забезпечував бригаду під час боїв за Маріуполь, а також не був присутній там під час захисту міста
Содоль

Юрій Содоль

Джерело: відкриті джерела

Заява до ДБР, яку подав начальник штабу бригади "Азов" Богдан Кротевич, стосувалася звільненого генерала ЗСУ Юрія Содоля. Видання Washington Post повідомляє, що дізналося деталі скарги, в якій офіцер "Азова", зокрема, звинуватив генерала в помилках під час боїв за Маріуполь.

Як зазначає WP, Кротевич поскаржився, що Содоль не керував обороною Маріуполя і не провів жодної години в місті, проте його нагородили званням Героя України.

Також у заяві йдеться про те, що генерал не забезпечував "Азов" боєприпасами і не підготував оборонні споруди у місті перед російським наступом.

Кротевич у своїй заяві процитував слова Содоля після того як один із командирів оборони Маріуполя попросив у нього інструкції. Генерал нібито сказав "нам гаплик" і потім поклав слухавку.

Крім того, згідно зі скаргою Кротевича, Содоль, командуючи Східним фронтом, наказував "Азову" наступати без необхідних артилерійських боєприпасів. Коли йому навели аргументи, чому це неможливо, проти командира бригади почали формальне розслідування.

Скандал навколо Содоля

Ми писали, що президент України Володимир Зеленський відправив у відставку командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

Це сталося на тлі шквальної критики на генерала з боку військових і політиків. Зокрема, нардепка Мар'яна Безугла звинуватила генерала Юрія Содоля в прориві ЗС РФ біля Торецька.

"Черговий злочин керівника Східним фронтом генерала Содоля: прорив на Торецьк. Зараз ми втратили позиції, які були з 2014 року. Розвідка попереджала. За добу до можливого прориву Содоль знімає з місця бригаду і заводить підрозділ, який уже зазнав втрат і має знижену боєздатність. Події розвиваються так, що недалеко до виходу на трасу підготовлених фортифікацій знову немає! Бої в Шумах", – написала вона.

Пізніше начальник штабу бригади "Азов" Богдан Кротевич повідомив, що подав заяву в Державне бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо бойового генерала. Як зазначив військовий, на його особисту думку, цей генерал "убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал".

Тоді ЗМІ припустили, що в заяві Кротевича йдеться саме про Содоля.

Після відставки Содоля місце командувача Об'єднаних сил ЗСУ зайняв бригадний генерал Андрій Гнатов. Що про нього відомо, розповідали тут.

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО