USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"За одну мить можна все втратити і одночасно багато нового здобути": Як Херсонщина пережила підрив Каховської ГЕС?

Про життя на Херсонщині після трагедії UWN розповідає в ексклюзивному документальному проєкті "Крізь воду"
Ситуація в Херсонській області 7 червня_3
Джерело: ДСНС України

Про можливість катастрофи на Каховській ГЕС говорили тривалий час – відколи російська армія під час повномасштабного вторгнення захопила Херсонщину. Уся ця загроза завжди витала в повітрі, але уявити, що це буде реальним, херсонці змогли лише у 2023 році, коли ранок розпочався з тривожних новин: "Каховську ГЕС підірвано. Вода швидко прибуває до населених пунктів. Евакуація".

Команда UWN підготувала ексклюзивний документальний проєкт "Крізь воду", в якому розповідаємо про підрив Каховської ГЕС, який спричинив справжній екоцид. Розповідаємо про тисячі будинків та господарств, які опинилися у воді, та сотні тисяч українців, які були змушені евакуйовуватися. 

"Асканія Нова... як гарно там було. Ми неодноразово приїздили туди. Зараз там – порепана земля", – ділиться щемливими спогадами пані Людмила. Та постраждала не лише природа, але й інфраструктура: більшість будинків зруйновано вщент, ще частина – провалилися під землю. Будинкам, що вціліли, нині дарують нове життя.

Рятувалися від стихійного лиха і люди: хтось виїздив до інших міст, хтось – йшов до сусіда. Маломобільних евакуйовували волонтери та рятувальники. 

"У мене мама маломобільна. Дякую Олі – вона приїхала на своєму авто, забрала її і ще сусідів", – зізнається мешканець Херсонщини.

Біль, руїни, втрата рідних та нажитого майна – все це довелося пережити Херсонцям після 6 червня. Але, зізнаються мешканці нескорених міст, втративши все нажите, вони отримали багато нового: нових друзів, людей, що стали рідними, і віру в те, що все відбудується.

"Херсонщина – це мій дім", "Я звідси нікуди не поїду", "Ми тут все відбудуємо. Ми в себе вдома", – додають українці.

Детальніше – в документальному проєкті

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, – Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог