USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

З 1 березня в Україні планується індексація пенсій: Як зміняться виплати?

Уряд планує ухвалити рішення про індексацію пенсій з 1 березня
пенсіонерка, літня жінка

Менше 4000 грн отримує кожен другий пенсіонер в Україні

Джерело: Уніан

Кабмін заявив про індексацію пенсій з 1 березня. Водночас дані для розрахунку розміру підвищення будуть відомі в середині лютого. Про це в ефірі телемарафону розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

"З 1 березня ми плануємо індексацію, зараз ми її розраховуємо", – сказала вона.

За словами Жолнович, коефіцієнт залежить від рівня інфляції за попередній рік.

"Тобто відповідні органи статистики мають показати інфляцію за 2023 рік, це буде відомо ближче до середини лютого, це 50% цього показника береться Також 50% показника середньої заробітної плати за 36 календарних місяців минулих", – повідомила глава Мінсоцполітики.

Жолнович нагадала, що і інфляція, і зарплата зростали.

"Відповідно точно буде відсоток, на який зростуть пенсії. Але більш чітко цей відсоток ми будемо мати в розрахунках до середини лютого", – уточнила вона.

Новини за темою: Пенсійний фонд України за рік збільшив видатки на 17%

Де братимуть гроші

За словами Оксани Жолнович, виплата пенсій в Україні значною мірою покривається відрахуваннями працюючих громадян до Пенсійного фонду. На соціальні допомоги йдуть кошти міжнародних партерів.

"Якщо говорити про виплату пенсій, то ми орієнтуємося на наші внутрішні національні резерви і сплату єдиного соціального внеску, який зараз в принципі покриває видатки на наші пенсії за віком", – пояснила вона.

За словами глави відомства, додатковий трансферт з бюджету для ПФУ потрібен, але цей ресурс також не залежить від міжнародної допомоги, а лише від платників податків, зокрема, військових, які сплачують ці кошти.

"Коли ми говоримо про інші соціальні видатки, то вони залежать від міжнародної допомоги", – уточнила вона та відзначила, що наприкінці 2023 року Японія надала 1,2 млрд доларів, які підуть на допомогу найбільш уразливим категоріям протягом грудня минулого року та січня – лютого цього року.

Жолнович наголосила, що уряд має "запас коштів також у березні, які дозволять нам вчасно виконувати всі зобов’язання, незалежно від інших обставин". Міністр сказала, що низка європейських країн, зокрема Велика Британія та країни Скандинавії задекларували фінансову підтримку Україні, яка надійде незалежно від пакета ЄС на 50 млрд євро. Жолнович також розповіла, що Мінсоцполітики скоротило частину програм соціальної підтримки, зокрема, на санаторно-курортне лікування та закупівлю автомобілів.

Раніше повідомлялося, що пенсії у 2024 році буде проіндексовано, за попередніми розрахунками, на 13%. За даними Пенсійного фонду, на початок 2024 року в Україні зафіксовано понад 10 мільйонів пенсіонерів. 51% з них отримують пенсії менше ніж 4000 гривень. Водночас середня пенсія в Україні у 2024 році складає 5385 гривень. Найменша середня пенсія на Тернопільщині – 4070 гривень, а найбільша – у Києві: 7248 гривень. Наразі у восьми регіонах країни середня пенсія вища за середню по країні.

Читайте також:
Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня Нові правила допомоги ВПО та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 березня
Разом з індексацією в Україні підвищать мінімальну пенсію Разом з індексацією в Україні підвищать мінімальну пенсію
Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8% Уряд схвалив індексацію пенсій майже на 8%
66-річний українець хотів ввезти в Німеччину 455 тисяч євро готівкою. Пенсіонера затримали в аеропорту Мюнхена 66-річний українець хотів ввезти в Німеччину 455 тисяч євро готівкою. Пенсіонера затримали в аеропорту Мюнхена