USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Єврокомісія спростувала інформацію про пропозицію продовжити заборону на імпорт зерна з України

Питання заборони на імпорт українського зерна обговорювалося в середу на засіданні координаційної групи
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

У Єврокомісії спростували інформацію про те, що глава кабінету комісара ЄС з торгівлі подав заявку на продовження заборони на імпорт українського зерна. Про це пише PAP з посиланням на прессекретаря Єврокомісії з питань сільського господарства і торгівлі Міріама Гарсію Феррера.

"Я не можу підтвердити цю інформацію, оскільки вона невірна", – сказав він.

При цьому видання зазначає, що питання про продовження заборони на імпорт українського зерна обговорювалося в середу на засіданні координаційної групи, до якої входять представники Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини, Болгарії, Єврокомісії та України.

Що цьому передувало?

Сьогодні польська радіостанція RMF FM повідомляла, що глава Офісу комісара ЄС з торгівлі Міхаель Хагер подав заявку на продовження заборони на імпорт українського зерна та олійних культур до Польщі, Румунії, Болгарії, Словаччини та Угорщини.

Пропозиція від глави апарату комісара з торгівлі заснована на аналізі ринкової ситуації з урахуванням низьких цін, неможливості зберігати зерно в сусідніх з Україною країнах і зростаючого українського експорту в інші країни Євросоюзу, оминаючи Польщу, Румунію, Болгарію, Словаччину та Угорщину.

Документ є результатом роботи так званої Координаційної платформи по зерну, в якій беруть участь представники п'яти країн, України та Європейської комісії.

Наразі невідомо, на який термін пропонується продовжити заборону на імпорт зерна з України – до кінця року або на більш короткий термін.

Нагадаємо, Польща продовжила заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня.

У відповідь на цей крок прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків через блокування Польщею експорту українського зерна.

Як відомо, Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Таким чином Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Пізніше в Євросоюзі пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

 
Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років