USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Європейські компанії можуть допомагати Росії реалізувати проєкт з видобутку та скраплення природного газу в Арктиці, – ЗМІ

Експорт нафти і газу є найважливішим джерелом доходу для військової скарбниці Кремля
гроші Росія санкції
Джерело: відкриті джерела

За підтримки західних корпорацій Росія продовжує розбудову нового масштабного проєкту з видобутку та скраплення природного газу в Сибіру під назвою "Арктик СПГ 2". Про це йдеться у розслідуванні видання ZDF.

Що відомо про "Арктик СПГ 2"?

У виданні кажуть, що нещодавно побудований плавучий завод зрідження відбуксирували з російського Мурманська до Сибіру наприкінці літа. Супутникові ж зображення показують, що система прибула до місця призначення.

Плавучий завод зрідження на робочому місці в Сибіру
Джерело: відкриті джерела

"Там, на російському арктичному узбережжі, він буде частиною величезного газового експортного терміналу. Там планується зріджувати природний газ із сибірських родовищ. Зріджений газ, який називається LNG, потім завантажують у спеціальні танкери та продають по всьому світу", – зазначають автори.

При цьому наголошують, що "Арктик СПГ 2" має збільшити експорт газу та наповнити бойову скриню Росії. Також вони додають, що попри всі санкції західні корпорації допомагають у розбудові грошима та технологіями.

Хто потрапив у поле зору розслідувачів?

У виданні повідомляють про причетність до будівництва німецької інжинірингової компанії Linde. Після масштабних санкції Євросоюзу, пов’язаних із повномасштабним вторгненням Росії в Україну, компанія оголосила про припинення будь-яких нових проєктів у Росії. Однак Linde виконала свої контракти щодо "Арктик СПГ 2".

Компанія відправила в Росію щонайменше три партії обладнання, в тому числі одну, зареєстровану російською митницею 1 червня 2022 року, через п’ять днів після набуття чинності санкцій ЄС, додають автори.

Зазначається, що у 2022 році фактична поставка могла відбутися раніше, до початку дії обмежень. 

У виданні звертають увагу також на те, що у 2018 році (через чотири роки після окупації Криму Росією) Linde взяла на себе зобов'язання поставити теплообмінники для цього проєкту.

Що кажуть у компанії?

На запит журналістів видання компанія запевнила, що всі поставки залишили європейські порти вчасно, відповідно до глобальних санкцій. Поточні проєкти просто не згорнули відразу, а російський газозаводський бізнес поступово "розконсолідувався".

"Ми зупинили всі існуючі проєкти з юридичними особами, які потрапили під санкції проти Росії. Сьогодні у нас більше немає жодного проєкту в Російській Федерації", – уточнив генеральний директор Linde Санджив Ламба наприкінці літа.

Що кажуть інші компанії?

У виданні наголошують, що у представників проєкту "Арктик СПГ 2" авторам не вдалося отримати коментарі. Головний же акціонер компанії "Новатек", яка є лідером проєкту "Арктик СПГ 2", не захотів коментувати дослідження.

Французька компанія Total Energies, якій належить десять відсотків проєкту "Арктик СПГ 2", оголосила, що не надаватиме жодного нового капіталу для проєкту.

Раніше ми повідомляли, що 25 європейських компаній в обхід західних санкцій постачають необхідне обладнання для російської армії.

Зазначалося, що необхідне обладнання імпортують військові підрядники, які уникнули потрапляння до чорних списків.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму