USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Європарламент підтримав механізм спільних оборонних закупівель, що дасть змогу розширити допомогу Україні

Бюджет інструменту становитиме 300 млн євро
ЄС

ЄС

Джерело: wikipedia

Європейський парламент підтримав Закон про посилення європейської оборонної промисловості через спільні закупівлі (EDIRPA), що дасть змогу розширити підтримку України. Про це йдеться на сайті Європарламенту.

Згідно з документом, у Європейському Союзі буде встановлено короткостроковий інструмент для зміцнення європейської оборонної промисловості за допомогою спільних закупівель до 31 грудня 2025 року. Це допоможе країнам – членам Євросоюзу задовольнити свої нагальні та критичні оборонні потреби, які загострилися через постачання оборонної продукції в Україну.

Зазначається, що бюджет інструменту становитиме 300 млн євро. У спільних закупівлях мають брати участь щонайменше три країни – члени ЄС. Вони також мають бути відкриті для участі членів Європейської асоціації вільної торгівлі.

До того ж країни зможуть домовитися купувати товари військового призначення спільно з Україною та Молдовою.

Фінансовий внесок ЄС у кожну дію буде обмежений 15% оціночної вартості спільного контракту. Але ця межа може бути підвищена до 20%, якщо Україна або Молдова отримають додаткові обсяги оборонної продукції.

"Сьогоднішнє голосування знаменує собою історичний момент для оборони ЄС, створюючи перший інструмент ЄС для спільних закупівель держав-членів. Це допоможе їм поповнити свої запаси, підвищити оперативну сумісність між нашими збройними силами, зміцнити нашу промисловість і сприятиме нашій непохитній підтримці України", – розповіли в Європарламенті.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Європейське оборонне агентство (EDA) підписало вісім контрактів з європейською промисловістю на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів для України. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням