USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Відбудова України: Німеччина відмовляється від ідеї "шефства над регіонами"

Німеччина натомість вважає ефективнішим гнучке реагування на запити України
Відбудова України

Розбита будівля в Бородянці

Джерело: відкриті джерела

Берлін не вважає ефективною концепцію, за якою держави-донори концентруватимуться на відбудові певних регіонів під час повоєнного відновлення України. Про це заявив уповноважений Федерального уряду Німеччини з питань відновлення України Йохен Фласбарт.

Він пояснив, що німецький уряд відмовився від фокусування на допомозі лише певним областям. Натомість Німеччина вважає ефективнішим гнучке реагування на запити України.

"Ми вирішили не концентруватися на допомозі чи партнерських стосунках з певними регіонами чи звертати особливу увагу на певні сектори чи галузі економіки. Ми насамперед виходимо з того, що потрібно дуже чітко координувати наші зусилля разом з Україною, щоб ставилися правильні пріоритети і визначалося, які проєкти і які програми будуть втілюватися в життя", – заявив він.

Це означає відмову Берліну від концепції, яку просувала раніше українська влада і з якою загалом погоджувалися партнери. Так, президенти Зеленський і Штайнмаєр минулої осені заявляли, що домовилися про патронат Німеччини над Чернігівською областю.

Єврокомісія започатковує програму для відбудови України

Європейська комісія оголосила про започаткування нової програми регіонального розвитку та відновлення України, так званий "новий європейський Баугауз" (НЄБ). Про це повідомляється на сайті ЄК

Головна мета – стимулювання та допомога місцевим громадам у реалізації програм відновлення та відбудови. В Єврокомісії зазначають, що програма розроблена з ініціативи українських партнерів, таких як Ro3kvit, ReThink, Угода мерів – Схід, а також Ради архітекторів Європи.

"...Ми маємо це зробити і зробимо. Відбудова... має відбуватись у дусі нового європейського Баугауза. Найактивнішими учасниками є містобудівники, архітектори, інженери і їх надихатиме концепція НЄБ. Наше бачення полягає в тому, щоб перетворити завдані війною руйнування на можливості побудувати для України гарне і здорове майбутнє", – заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Що буде далі? 

З квітня буде проведена серія спеціалізованих вебінарів для місцевих територіальних громад в Україні. Під час цих заходів будуть представлені можливі моделі співпраці у реалізації проєктів відбудови, шляхи оцінки необхідних ресурсів та їх розподілу, фінансування та залучення місцевого населення до виконання проєктів.

Ще один напрямок – представлення цілісного бачення стратегії сталого повоєнного розвитку регіонів, включаючи пошук рішень щодо оптимального вторинного використання матеріалів, розвитку автономної енергетики та інших ресурсів.

Також – подолання проблеми недоступності наявного житла, загальні умови забезпечення житлом в Україні. Зокрема, розглядатимуться різні моделі забезпечення житлом та роль, яку можуть відігравати місцеві муніципалітети, включаючи вирішення проблем соціального захисту та містобудівного планування.

На підставі результатів Єврокомісія та українські партнери розроблять подальші заходи.

Що таке НЄБ? 

Це екологічний, економічний і культурний проєкт, започаткований президентом Єврокомісії у 2020 році. Він фокусує увагу на розвитку місцевих громад та практичній реалізації цілей Європейського зеленого курсу.

Читайте також:
Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни