USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Єврокомісія виділяє 1 мільярд євро на швидке відновлення України

Гроші підуть на відбудову шкіл і шпиталів
Зеленский и Урсула

Президент України Володимир Зеленський, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час саміту Україна – ЄС, у Києві, 3 лютого 2023 р. Фото УНІАН

Джерело: Уніан
 
Європейська комісія виділяє 1 мільярд євро на забезпечення швидкого відновлення шкіл, шпиталів в Україні. Для цього вже існує спеціальний секретаріат для координації процесу. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції за результатами саміту Україна – ЄС, повідомляє "Укрінформ".

Крім відновлення зруйнованих будівель, що спричинено ударами армії РФ по обʼєктах інфраструктури, відновлення потребують школи, шпиталі, лікарні, дороги в Україні.

"Саме тому ми починаємо зі швидкого відновлення. Це частина більш комплексного процесу відбудови. Я готова оголосити, що перший мільярд буде надано для забезпечення відновлення. Ми вже маємо спеціальний секретаріат, який працює і починає координувати ці процеси, тож ми можемо почати негайно", – сказала президент Єврокомісії.

Новини за темою: На саміті Україна – ЄС Євросоюз підтримав формулу миру Зеленського

Загалом протягом минулого року з початку російського військового вторгнення в Україну ЄС надав Україні допомогу на загальну суму 49 мільярдів євро.

Крім того, вчора, 2 лютого, Рада Євросоюзу виділила Україні сьомий пакет допомоги у розмірі 500 млн євро. Також країна отримає 45 млн євро на місію військової допомоги ЄС.

Сьогодні в Києві відбувся саміт Україна – ЄС. На ньому домовилися про наступне: 

  • У Єврокомісії погодилися надати проміжні висновки щодо успіхів України у виконанні умов для вступу до ЄС навесні 2023 року.
  • Обговорили санкції проти російської ракетної програми, розширення енергетичних та персональних санкцій.
  • Сторони погодилися у необхідності створення правового механізму для притягнення Росії до відповідальності. Україна віддає перевагу створенню спеціального трибуналу.
  • Представники ЄС зобов'язалися надавати політичну, військову та гуманітарну підтримку стільки, скільки це буде потрібно. Євросоюз також буде підтримувати Україну фінансово.
  • ЄС надав Україні військову допомогу у розмірі понад 3,6 млрд євро у рамках Європейського фонду миру та запустив місію для навчання 30 тисяч військових.
Читайте також:
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи
У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2 У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2
Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР