USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Болгарія дозволила імпортувати українське зерно

Відповідне рішення підтримав парламент держави
зерно

Українське зерно

Джерело: відкриті джерела

Парламент Болгарії підтримав зняття обмежень на імпорт українського збіжжя. За відповідне рішення проголосувало 124 депутати. 69 парламентарів були "проти" і 8 утрималися, повідомляє видання News24-7News.

"Враховуючи солідарність Республіки Болгарія з Україною, Болгарія не підтримує продовження після 15 вересня 2023 року надзвичайного заходу щодо заборони імпорту до Республіки Болгарія, Республіки Польща, Угорщини, Румунії та Словацької Республіки пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України", – йдеться у прийнятому документі.

Зазначимо, що міністр сільського господарства і продовольства Кирило Ватєв, який був проти скасування заборони, заявив сьогодні в залі пленарних засідань, що погоджується з макроекономічними показниками, представленими Раді міністрів, і підтримує їх.

Нагадаємо, ми писали, що болгарські фермери шоковані рішенням чиновників щодо зняття обмежень на імпорт українського зерна. Зокрема, голова Національної асоціації виробників зерна Ілія Проданов зазначив, що рішення не містить аналізу наслідків, які виникнуть із нього, а текст "ставить під загрозу болгарських виробників".

На його думку, таке рішення загрожує аграрній галузі в країні. Проданов попередив, що нинішня напруга в секторі "колись виллється надзвичайно масштабно", і наголосив, що асоціація захищатиме інтереси виробників "усіма можливими способами".

Також повідомлялось, що Польща продовжила заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня. У відповідь на це український прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків через блокування Польщею експорту українського зерна. 

Зазначимо, Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Таким чином Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Голова правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський наголошував, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

А от в Євросоюзі вже пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот