USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії

Остаточно рішення мають затвердити 18 липня на голосуванні в Європарламенті
Урсула

Урсула фон дер Ляєн

Джерело: відкриті джерела

Лідери Європейського Союзу ухвалили рішення залишити Урсулу фон дер Ляєн на посту глави Європейської комісії. Це буде другий п’ятирічний термін політикині на посаді президентки ЄК, пише Reuters.

"Йдеться про те, щоб переконати – якщо можливо – широку більшість за сильну Європу. Це те, заради чого я збираюся працювати", – прокоментувала рішення фон дер Ляєн. 

Однак остаточно рішення мають затвердити 18 липня. Саме тоді відбудеться голосування в Європейському парламенті.

Урсула Фон дер Ляєн повинна отримати щонайменше 361 схвальний голос.

Водночас видання повідомляє, що на саміті в Брюсселі 27 європейських лідерів також обрали експрем'єра Португалії Антоніу Кошту на посаду глави Європейської ради.

А ось Євродипломатію очолить прем'єрка Естонії Кая Каллас.

"Лідерський пакет означає спадкоємність верхівки блоку з приблизно 450 мільйонів людей, при цьому центристські проєвропейські фракції зберігають високі пости, попри сплеск ультраправих на виборах до Європейського парламенту на початку цього місяця. Тріо отримало широку підтримку, але правий прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні утрималася від голосування за фон дер Ляєн і проголосувала проти Кошти та Каллас", – зазначають журналісти, посилаючись на дипломатів.

Крім того, проти фон дер Ляєн голосував і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Політик також голосував проти  Каллас.

Урсула фон дер Ляєн обіймає посаду керівника ЄК з 2019 року і в лютому нинішнього оголосила про намір вже вдруге очолити Єврокомісію. 

Остаточно схвалити голову ЄК має Європарламент після того, як більшість керівників держав та урядів ЄС офіційно висунуть кандидатів. Остаточне ж затвердження фон дер Ляєн очікується не раніше, ніж як на установчому засіданні нового складу Європарламенту, що відбудеться в середині липня.

Урсула фон дер Ляєн активно підтримує Україну як у війні з Росією, так і в питанні нашої інтеграції в Європейський Союз. Вона неодноразово заявляла, що російська агресія спрямована не лише проти України, а й є атакою на демократію та цінності Заходу. Відтак Європа має обʼєднатися навколо України і продемонструвати свою відданість демократичним цінностям. Також фон дер Ляєн є прибічницею вступу України до ЄС і неодноразово заявляла, що місце нашої країни у європейському співтоваристві. 

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Новим очільником ДСНС став Андрій Даник Новим очільником ДСНС став Андрій Даник
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку
Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС