USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЄС погодив 12-й пакет санкцій проти РФ

Євросоюз вводить заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передачу алмазів із Росії
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у зв'язку з продовженням агресивної війни Росії проти України. Про це повідомили в Раді ЄС.

Зазначається, що обмеження націлені на важливі сектори російської економіки, ускладнюють обхід санкцій Євросоюзу і завдадуть "подальшого удару по здатності Путіна вести війну".

"У цьому 12-му пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків і економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше повідомлення чітке, як я вже заявляв, коли очолював неформальну Раду із закордонних справ у Києві: ми залишаємось непохитними у своїй відданості Україні та продовжуватимемо підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет", – сказав високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Європейський Союз вводить заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передачу алмазів із Росії. Ця заборона поширюється на алмази походженням із Росії, алмази, що експортуються з Росії, алмази, що прямують транзитом через Росію, і російські алмази, оброблені в третіх країнах.

Пряма заборона поширюється на непромислові природні та синтетичні алмази, а також на ювелірні вироби з діамантами з 1 січня 2024 року. Крім того, непряма заборона на імпорт російських діамантів під час обробки (тобто огранювання та/або полірування) у третіх країнах, включаючи ювелірні вироби, що містять алмази, що походять із Росії, поступово вводитиметься з 1 березня 2024 року та завершуватиметься до 1 вересня 2024 року. Це поетапне введення непрямих заборон на імпорт виправдане необхідністю розгортання механізму відстеження, який уможливить ефективні заходи правозастосування та мінімізує збої в ринку ЄС.

Заборона російських алмазів є частиною зусиль "Великої сімки" з розробки міжнародно скоординованої заборони алмазів, яка має на меті позбавити Росію цього важливого джерела доходу.

Сьогоднішнє рішення вимагає від експортерів Євросоюзу договірно заборонити реекспорт до Росії та реекспорт для використання в Росії особливо чутливих товарів і технологій під час продажу, постачання, передачі або експорту в третю країну, за винятком країн-партнерів. Стаття стосується заборонених предметів, які використовуються в російських військових системах, знайдених на полі бою в Україні або критичних для розробки, виробництва чи використання цих російських військових систем, а також авіаційних товарів і зброї.

Імпортно-експортний контроль та обмеження

Рада ЄС додала 29 нових суб’єктів до переліку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії у її загарбницькій війні проти України. Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектора оборони та безпеки. Деякі з цих 29 організацій належать до третіх країн, які беруть участь в обході торгових обмежень, або є російськими організаціями, які беруть участь у розробці, виробництві та постачанні електронних компонентів для військово-промислового комплексу Росії.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектора оборони та безпеки, включаючи хімічні речовини, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та сервомотори для безпілотних літальних апаратів (БПЛА), верстати та частини машин. 

Євросоюз ввів подальші обмеження на імпорт товарів, які приносять Росії значні доходи і таким чином дозволяють продовжувати її агресивну війну проти України, таких як чавун і шпигелейзен, мідний дріт, алюмінієвий дріт, фольга, труби та труби на загальну суму вартістю 2,2 мільярда євро на рік. Вводиться нова заборона на імпорт зрідженого пропану (LPG) з 12-місячним перехідним періодом.

Також Рада ЄС вирішила запровадити деякі виключення з обмежень на імпорт, що стосуються предметів особистого користування, таких як предмети особистої гігієни, або одяг, який носять мандрівники, або який міститься в їхньому багажі, а також для автомобілів, які мають дипломатичні номерні знаки для в’їзду в Євросоюз. Крім того, щоб полегшити в’їзд до Союзу громадян ЄС, які проживають у Росії, країни-члени можуть дозволити в’їзд їхніх автомобілів за умови, що вони не продаються та призначені суто для особистого користування.

Заходи контролю та запобігання обходу

Заборона на транзит, яка зараз діє для товарів і технологій подвійного призначення, що експортуються з Європейського Союзу до третіх країн через територію Росії, буде поширена на всі бойові товари.

З метою подальшого обмеження обходу сьогоднішнє рішення передбачає заборону російським громадянам володіти, контролювати або обіймати будь-які посади в керівних органах юридичних осіб, організацій або органів, які надають послуги гаманців, рахунків або зберігання криптовалютних активів російським особам і резидентам. 

Крім того, діючу заборону на надання послуг буде розширено й охоплюватиме також надання програмного забезпечення для управління підприємствами та програмного забезпечення для промислового проєктування та виробництва.

Нарешті ЄС встановлює вимоги щодо сповіщення для переказу коштів за межі Євросоюзу будь-якою організацією, заснованою в Європейському Союзі, яка належить або контролюється організацією, заснованою в Росії, або російським громадянином чи фізичною особою, яка проживає в Росії.

Запровадження обмеження ціни на нафту

Рада ЄС запроваджує жорсткіші правила відповідності, щоб підтримати впровадження ліміту цін на нафту та придушити обхід. Крім того, посилений механізм обміну інформацією дозволить краще ідентифікувати судна та організації, які здійснюють оманливі дії, такі як перевезення з судна на судно, що використовується для приховування походження або призначення вантажу та маніпуляцій AIS під час транспортування російської сирої нафти та нафтопродуктів.

Рада також вирішила запровадити правила повідомлень про продаж танкерів будь-якій третій країні, щоб зробити їх продаж і експорт більш прозорими, зокрема у випадку вживаних суден, які можуть використовуватися для ухилення від заборони на імпорт російської сирої нафти або нафтопродуктів і G7 Price Cap.

Залізо та сталь

Сьогоднішнє рішення додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з Росії, а також набір заходів контролю за імпортом, які по суті еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС.

Крім того, подовжує періоди згортання для імпорту певних сталевих виробів.

Індивідуальні списки

Окрім економічних санкцій Рада ЄС вирішила включити до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

У висновках Європейської Ради від 26–27 жовтня 2023 року Євросоюз підтвердив своє рішуче засудження агресивної війни Росії проти України, яка є явним порушенням Статуту ООН, і підтвердив непохитну підтримку ЄС незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та невід’ємного права на самооборону від російської агресії.

Європейський Союз продовжуватиме надавати потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно.

Відповідні правові акти незабаром будуть опубліковані в Офіційному журналі Євросоюзу.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція