USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

ЄС обговорює з оборонним сектором забезпечення критично важливими матеріалами, – Bloomberg

Шарль Мішель планує використати саміт лідерів Євросоюзу, щоб обговорити занепокоєння, висловлене оборонною промисловістю
Європа
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз обговорює шляхи пріоритетного доступу до критично важливих матеріалів для оборонної промисловості під час криз. Про це повідомляє Bloomberg.

За словами офіційного представника ЄС, знайомого з планами, президент Європейської ради Шарль Мішель планує використати саміт лідерів Євросоюзу наступного тижня, щоб обговорити занепокоєння, висловлене оборонною промисловістю. Серед них – створення механізму пріоритетності оборонної промисловості в конкуренції з цивільними товарами в разі дефіциту матеріалів та забезпечення довгострокових контрактів для оборонних компаній.

"Після вторгнення Росії в Україну і після багатьох років недофінансування країнами-членами Євросоюз намагається нарощувати свою обороноздатність. Війна між Ізраїлем і бойовиками ХАМАСу, а також можливість повернення Дональда Трампа до Білого дому додають актуальності зусиллям блоку з посилення своєї оборонної автономії", – зазначають у виданні.

Також там додають, що 11 березня Шарль Мішель зустрівся з представниками великих оборонних фірм. На зустрічі були присутні близько 10 керівників компаній, у тому числі генеральні директори Rheinmetall AG, Airbus SE, Milrem Robotics, Nammo AS, Nexter, Naviris і президент Saab AB. У зустрічі також взяли участь керівник промисловості Європейського Союзу Тьєррі Бретон і виконавчий директор Європейського оборонного агентства.

Однією з ключових вимог представників компаній було підвищення передбачуваності витрат на оборону за допомогою довгострокових державних контрактів. За їхніми словами, цей крок поліпшить виробничі потужності та готовність.

Крім того, як повідомляють джерела видання, компанії занепокоєні доступом до сировини, критично важливих мінералів та інших хімічних речовин, необхідних для виробництва озброєнь. Вони вважають, що має існувати механізм, який забезпечує доступ до цих матеріалів, оскільки цивільний сектор має пріоритет у разі виникнення вузьких місць.

"Доступ до критично важливих матеріалів став серйозною проблемою для ЄС після пандемії. Крім того, чиновники побоюються, що Китай може використати своє домінування над деякими ключовими ресурсами як зброю. Цей доступ став ще більш актуальним на тлі глобальної конкуренції за прискорення розвитку чистих і цифрових технологій", – наголошують автори.

У Bloomberg додають, що під час дискусії учасники також говорили про важливу роль, яку відіграватиме Європейський інвестиційний банк у стимулюванні інвестицій в оборонну промисловість.

Крім того, представники компаній закликали до кращої співпраці й більшої синергії між урядами та компаніями з адекватним фінансуванням, гнучкістю в регулюванні, скороченням бюрократичної тяганини, а також розв'язанням проблеми різних національних стандартів, стверджують джерела видання.

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на Конгресі PPE у Бухаресті заявила, що ЄС повинен значно збільшити свій промисловий оборонний потенціал у наступні п'ять років. А для цього необхідно збільшити витрати.

Читайте також:
Президентка Європарламенту прогнозує, що переговори про членство України в ЄС почнуться у червні Президентка Європарламенту прогнозує, що переговори про членство України в ЄС почнуться у червні
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ