USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Є припущення, що збитий росіянами свій Су-35, був втікачем, - військовий оглядач

Цей літак, нібито, найсучасніший, як його називають росіяни і його "не можна збити" взагалі ніякими засобами ППО
Гетьман
Олексій Гетьман
Джерело: UWN YouTube

Є припущення, що збитий росіянами свій літак Су-35, був втікачем. Так окупанти хотіли перелетіти на територію України і здатися в полон, припустив в ефірі каналу UWN військовий оглядач, учасник російсько-української війни Олексій Гетьман.

За словами експерта, цей літак - найсучасніший, як його називають росіяни і його не можна збити взагалі ніякими засобами ППО.

"Чим його збивали - невідомо, можемо припустити два варіанти: або сучасне, наприклад С-400, або ще радянське С-300, чим саме був знищений - хтозна, але в цілому, яка різниця? Краще, якщо це все-таки був радянський комплекс, тобто це підтверджує, що цей літак не є таким невразливим, хоча це таке припущення доволі грубе, тому що літак швидше за все не очікував атаку зенітно-ракетного комплексу. Пілот вважав, що він летить на свою територію, мав планувати певні дії і в нього є системи, російською це називалося "Система защіти хвоста", тобто, коли його починає захоплювати радіолокаційна станція, йому йде сигнал, що його захоплюють і тим більше коли по ньому полетіла ракета, він знає, що був здійснений пуск ракети", - пояснив Гетьман.

І додав, що в пілота є декілька секунд і він може ставити перешкоди, певні теплові пастки викидати. А якщо це ракета, яка йде по тепловому промені чи електромагнітній хвилі, то ставити постійні активні перешкоди. Головне - має робити протиракетні маневри, там є декілька варіантів, це пілоти мають знати, вони вивчають як ухилятися від ракет.

"Зазвичай, від однієї ракети вправний пілот може ухилитися, тому і стріляють часто двома або й трьома ракетами, тоді є ймовірність, що він зробить протиракетний маневр і не буде вражений, вона майже до нуля падає. Тут цікаве інше, там же мав бути свій-чужий передатчик, зенітно-ракетна станція, коли вже захопили літак, там можна клацнути тумблер і відповідь свій-чужий, тобто є система, яка є в літаку і є система в зенітно-ракетному комплексі, якщо свій, то його не чіпляють", - зауважив оглядач.

Гетьман припускає, що літак був втікачем. Росіяни хотіли перелетіти на українську територію і здатися в полон, і отримати там певну фінансову нагороду, тому, "коли літак вилітає, в нього прописаний маршрут польоту, він літає по програмі".

"Вже, коли повітряний бій, ще від ракет ухилятися, може щось змінювати, а так бойове завдання прописується і ця інформація йде на зенітно-ракетні комплекси, щоб вони знали, що на такій висоті, на такому напрямку, в такий-то час летять свої літаки, тобто крім свій-чужий інформація передається ще й командиру батальйону батареї зенітно-ракетного дивізіону, щоб вони розуміли і не стріляли по своїх. Може пілот просто відхилився від курсу, тому що намагався вже полетіти до України і тоді ухвалили рішення, що його треба знищити. Це не факт що так було, але є таке припущення", - резюмував фахівець.

Що передувало?

28 вересня росіяни збили свій же Су-35 поблизу Токмака 28 вересня.

Розвідка Британії розповідає, що російські сили протиповітряної оборони збили один зі своїх багатоцільових бойових літаків Су-35С над тимчасово окупованим містом Токмак Запорізької області приблизно за 20 км від лінії фронту.

"Хоча з початку вторгнення Росія втратила близько 90 літаків, – це, ймовірно, лише п'ята втрата Су-35 – найсучаснішого російського бойового літака, який перебуває на озброєнні", – додають у відомстві.

У британській розвідці пояснили цей вчинок росіян тим, що Токмак – сильно укріплене місто, у якому розміщується російський штаб, який командує однією з найбільш запеклих ділянок лінії фронту. А такі штаби зазвичай захищені спеціальними системами ППО малої та середньої дальності, які практично завжди перебувають у дуже високій готовності, "оскільки Україна продовжує завдавати ефективних глибоких ударів по таких об'єктах".

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується