USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Японія планує долучитися до розбудови телемедицини в Україні: Що запропонують нашим медикам?

Японія є світовим лідером у впровадженні телемедичних технологій
Телемедицина
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Японський уряд розглядає можливості та ініціативи щодо надання допомоги в розбудові телемедицини в Україні. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Зазначається, що представники Мінохорони здоров’я України зустрілися із представниками японського посольства. Так, медики Японії запропонували українським колегам телемедичні рішення для низки регіонів України.

"Підрядником із впровадження може стати японська компанія, що має широкий спектр телемедичних технологій. Вона поставить телемедичні рішення, які допоможуть пацієнтам та медичним працівникам здійснювати телемедичні консультації, спостерігати за станом здоров’я пацієнтів на відстані, проводити діагностичні процедури", – розповіли в МОЗ.

Що таке телемедицина?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), телемедицина – надання медичних послуг, де відстань є критичним фактором, усіма медичними працівниками, які використовують інформаційні та комунікаційні технології для обміну достовірною інформацією для діагностики, лікування та профілактики захворювань і травми, дослідження та оцінювання, а також для продовження навчання медичних працівників, все в інтересах поліпшення здоров’я людей та їхніх спільнот.

У чому її переваги?

Для пацієнта:

  • Простота і швидкість використання
  • Підвищення якості надаваних послуг
  • Консультації із вузькими спеціалістами у віддалених територіях
  • Зменшення термінів очікування результатів обстеження
  • Відсутність необхідності розшифровувати почерк лікаря.

Для медичних працівників:

  • Можливість контролювати стан пацієнта в динаміці
  • Економія часу завдяки можливості брати участь в обговоренні клінічних випадків дистанційно, використання готових шаблонів електронного документообігу
  • При використанні єдиної електронної системи охорони здоровʼя – цілодобовий доступ до інформації про пацієнта, заключень спеціалістів, результатів обстеження.

Для системи охорони здоровʼя загалом:

  • Зменшення навантаження на медичних працівників
  • Підвищення ефективності медичної допомоги
  • Оптимізація роботи медичних закладів.

Телемедицина в Україні

У міністерстві зазначають, що телемедицина є стратегічним напрямом сфери охорони здоров’я України.

Телемедицина в Україні почала активно запроваджуватися ще у 2018 році у сільській місцевості із залучення лікарів-консультантів, щоб забезпечити надання медичної допомоги та реабілітації. 

Кардинально ж підхід до застосування та оцінки її ефективності змусили переглянути наслідки пандемії COVID-19 та повномасштабне вторгнення Росії, коли багато громадян стали вимушено обмежені у можливостях отримання медичних послуг.

"Телемедичні консультації довели свою ефективність у роботі з особливо вразливими групами людей, які через певні обставини часто не можуть фізично звернутися на прийом до лікаря", – додають в МОЗ.

Сьогодні цей напрям є невіддільною частиною допомоги людям, що знаходяться у прифронтових, деокупованих та важкодоступних територіях.

В середині липня український уряд ухвалив стратегію розбудови телемедицини в країні. Це має підвищити стандарти якості медичної допомоги, яку надають у такий спосіб, наголошували в Міністерстві охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що до лікарень, які надають первинну медичну допомогу, поставили близько чотирьох тисяч мобільних телемедичних апаратно-діагностичних комплексів.

Тоді ж парламент підтримав у першому читанні законопроєкт, що розширить можливості застосування телемедицини.

"Розширення можливостей телемедицини – це крок для долучення до клубу прогресивних країн світу, що запровадили телемедицину на законодавчому рівні та вбачають її як стратегічний інструмент для розвитку громадського здоров’я, реабілітації та системи охорони здоров’я загалом", – уточнила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Які телемедичні проєкти наразі працюють в Україні?

  • TELADOC – впровадження консультування із застосуванням пристроїв віртуальної присутності. Партнери із США, Великої Британії та Німеччини вже поставили в країну 40 роботів, які потрібні для роботи.
  • RGS – реабілітація пацієнтів із проблемами опорно-рухового апарату та мозкової діяльності. Залучено до 50 реабілітаційних установ, що поставлені партнерами з Іспанії.
  • СareBits – телемедична платформа для моніторингу стану плода у вагітних. Завдяки партнерам із Польщі вже працює 300 одиниць обладнання.
  • BrainScan – застосування рішення зі штучного інтелекту для діагностики інсульту в гострому періоді. Проєкт працює вже в трьох установах. Рішення надали партнери із Польщі.

В МОЗ наголосили, що телемедицина в країні розбудовується і невдовзі стане звичайним інструментом для комунікації на рівні "пацієнт-лікар" та "лікар-лікар".

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк