USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Якщо це не геноцид, тоді я не знаю, що таке геноцид", – юристка RCHR Катерина Рашевська про викрадення та "всиновлення" соратником Путіна 10-місячної дівчинки з Херсона

Маргарита Прокопенко
Викрадена росіянами з Херсону 10-місячна Маргарита Прокопенко
Джерело: відкриті джерела

Викрадену з херсонського дитячого будинку 10-місячну дівчинку Маргариту Прокопенко удочерили 70-річний лідер партії "Справедлива Росія" Сергій Миронов та його дружина Інна Варламова. Імʼя дівчинки змінили на Марину Сергіївну Миронову. Чому цей факт є одним з найтяжчих злочинів – геноцидом, що робить держава Україна і до яких наслідків він може привести, в коментарі UWN розповіла юристка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

Це не просто злочин

Це один із найтяжчих злочинів, це геноцид. Тут очевидна насильницька передача дитини в російську національну групу зі зміною персональних даних, зі зміною місця походження і з чітким умислом осіб, які це робили. Не можна несвідомо змінити ім’я дитині, не можна несвідомо проігнорувати той факт, що дитину розшукували в Україні. Дівчинка перебувала на обліку в реєстрі Національного інформаційного бюро, в дитини є мати, хоча і позбавлена батьківських прав, крім того, у неї є інші біологічні родичі, які мають пріоритет у тому, щоб її забрати у свою родину.

А якщо ми подивимося на поведінку самого Сергія Миронова – він має доступ до влади, він цілковито підтримує політику Путіна і самого Путіна, виступає за те, щоб Путіна переобрали на наступних президентських виборах. Він також був одним з ініціаторів законів про відмову українців, в тому числі дітей, від українського громадянства. У них такий закон був впроваджений 16 березня 2023 року. Він також підтримував новий закон Путіна про громадянство, який набрав чинності 26 жовтня цього року. Тобто ця особа цілком свідомо долучена до привласнення українських дітей і отакий крок із демонстративним удочерінням української дівчинки – це теж саме, що робила Марія Львова-Бєлова із Пилипом Головнею.

Це не співпадіння

Росія зачекалася ще кричущих випадків "порятунку дітей Донбасу", ось їм і дали. Причому, що особливо цинічно, що Миронов був ініціатором того, щоб 2024-й в Росії оголосили роком багатодітної сім'ї. Миронов тепер багатодітний батько. І якраз новина про це удочеріння з’явилася на наступний день після того, як Путін таки оголосив той 2024-й роком багатодітної сім'ї, як хотів Миронов.

Тому я не думаю, що це якесь співпадіння та збіги в часі. Це просто ще одна пропагандистська кампанія, в якій, на жаль, постраждала українська дитина і що тепер буде з нею далі, не дуже зрозуміло.

Що далі?

У нас і так вже було відкрите кримінальне провадження на національному рівні по даному епізоду, тому що це дитина, яку було вивезено з херсонського будинку дитини і у нас вже є три підозри у даній справі. Ці матеріали також підуть у Міжнародний кримінальний суд, це може призвести до певних змін у вже існуючих ордерів на арешт.

Я не думаю, що МКС видасть ордер на арешт Сергія Миронова, тому що він занадто "дрібна рибка" і цілком спокійно може переслідуватися або на рівні України, або іноземних держав за механізмом універсальної юрисдикції. Але зміни в ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової потрібні, оскільки Львова-Бєлова весь цей час цинічно брехала про те, що усиновлення і удочеріння українських дітей не є можливим, а після того, як цей випадок став публічним, вона навіть не спромоглася вийти з якимось коментарем.

Я очікую це найближчим часом (оскільки їм треба якесь чергове "розвіювання міфів" підготувати, що правда, що вони будуть розвіювати, якщо є інформація на сайті їхнього ж суду) це питання для з’ясування.

Тому це класичний прояв геноциду

Якщо це не злочин геноциду, відповідно до ст. 2 Конвенції про запобігання злочинів геноциду та покарання за нього, то тоді я взагалі слабо уявляю, як же має відбуватися геноцид – насильницька передача дітей з однієї національної групи до іншої. Тут повністю завершений злочин. І до того ж, щоб кваліфікувати геноцид, нам не потрібна велика кількість жертв, достатньо вчинення такого злочину проти однієї особи.     

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?