USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Як українці ставляться до можливих переговорів з Росією, – опитування

Більшість згодні на переговори за умови звільнення всіх окупованих територій
Переговори України та РФ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українці погоджуються на переговори з РФ про припинення війни за справедливих умов. При цьому кожен п'ятий українець вважає, що їх треба починати зараз. Про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова.

Близько третини українців (32%) вважають, що початок переговорів з Росією про припинення війни можливий лише після звільнення всіх українських територій. Такий підхід підтримує відносна більшість у кожній з вікових груп, але серед молоді 18–29 років показник дещо нижчий (28%), ніж в середньому по країні, а серед респондентів віком 50–59 років – навпаки, вищий (36%).

При цьому 19% допускають переговори про мир винятково для звільнення полонених і заручників. Водночас 20% вважають можливими переговори уже зараз. А 18% проголосували за те, що з Росією неможливо домовлятися взагалі.

Які настрої по регіонах

Є відмінності серед опитаних по регіонах. Жителі півдня найбільше готові до переговорів з РФ – їх 36%. Слідом за ними йде схід, там 27% від загальної кількості респондентів хочуть перемовин про мир з Росією. А на заході і в центрі цей показник становить 15%. Водночас у безперспективності ідеї домовлятися з Росією не лише зараз, але й загалом, переконані дещо більше на заході (21%) і меншою мірою на півдні (13%).

Більшість українців продовжує демонструвати свою неготовність виконувати вимоги Росії задля завершення війни. На визнання окупованих територій частиною РФ навіть заради припинення війни готові піти лише 9% українців (у серпні 2023 року – менше ніж 5%), а неприйнятним це вважає 81% (у серпні 2023-го – 90%), причому незалежно від віку респондентів. Так само це неприйнятно для більшості у всіх макрорегіонах: на заході і в центрі – по 84%, на півдні – 76%, на сході – 72%.

Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до українців і поляків, потім до канадців і американців. Найгірше ж в Україні ставляться до росіян – жителів Росії та до білорусів – жителів Білорусі.

Найгіршою шкодою, що її спричинила російська збройна агресія, 72% опитаних українців вважають загибель цивільних та 70% – загибель військових.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції