USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Майже 80% українців не переїхали б до США чи ЄС, навіть якби отримали громадянство, – опитування

У вересні 2024 року відсоток 18–29 річних українців, які хотіли б переїхати за кордон, зріс до 26%
біженці українці
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

79% українців не готові переїхати до Сполучених Штатів Америки чи Європейського Союзу, навіть якби отримали громадянство цих країн. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Згідно з результатами дослідження готовність наших громадян переїхати за кордон порівняно з вереснем 2022 року зросла до 19%, проте лишається нижчою, ніж у 2020 році. 

До того ж більшість українців (79%) стверджують, що навіть у разі отримання громадянства США чи країн ЄС, вони б все одно залишилися в Україні.

"Відтік населення, особливо молодих українців, є хронічною українською проблемою за всі роки незалежності, яка особливо загострилася після повномасштабного вторгнення", – прокоментував виконавчий директор КМІС Антон Грушецький. 

Крім того, у вересні цього року відсоток 18–29-річних українців, які хотіли б переїхати за кордон, зріс до 26%, порівняно із вереснем дворічної давнини. Втім, 74% українців у віці до 30 років хочуть лишатися в Україні.

А подібний тренд характерний і для 30–44-річних (серед яких наразі 75% не хочуть переїжджати з України, кажуть дослідники. Опитування показує й те, що переважна більшість чоловіків 25–55 років (70%) не хотіли б переїжджати з України, 27%, навпаки, хочуть. Серед жінок у віці 25–55 років 80% не хотіли б переїжджати з України, хотіли б – 18%.

"Поширений у медіа образ молодого чоловіка, який перепливає Тису, чи молодої жінки, яка їде жити кращим життям в Європу, не є репрезентативним для чоловіків і жінок України. Безумовно, проблеми існують, але українці зберігають віру в Україну, в краще та демонструють готовність лишатися і працювати на досягнення омріяного майбутнього", – резюмував Грушецький.

Додамо, за даними опитування Міжнародного республіканського інституту (станом на червень 2024 року, – ред.), майже половина респондентів у разі воєнного загострення готові залишитись там, де зараз проживають. Приміром, у разі повторного наступу у Києві планують залишитися 56% містян, а виїхати за кордон – 6%. 

Читайте також:
На підконтрольних Україні територіях перебуває до 30 млн громадян На підконтрольних Україні територіях перебуває до 30 млн громадян
Концерти, ходи та національна кухня: Як українці святкують День Незалежності за кордоном? Концерти, ходи та національна кухня: Як українці святкують День Незалежності за кордоном?
Українці, які постраждали через війну, зможуть розраховувати на компенсацію із заморожених активів РФ Українці, які постраждали через війну, зможуть розраховувати на компенсацію із заморожених активів РФ
У підвалах Торецька досі проживають близько трьох тисяч людей У підвалах Торецька досі проживають близько трьох тисяч людей