USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Як швидко Росія зробить "жест доброї волі" на Херсонщині: Прогнози експертів

Й досі окупанти посилюють репресії щодо примусової паспортизації українців на окупованій частині Херсонщини
Херсонська область
Джерело: відкриті джерела

Військові Збройних сил України проводять кропітку роботу зі звільнення окупованих територій на Херсонщині. Про це в ефірі UWN заявив голова громадської ради при Одеській ОВА Сергій Братчук.

При цьому зазначив, що наразі на лівому березі Херсонської області російські окупанти підсилюють репресії. Там росіяни силоміць змушують українців отримувати російські паспорти.

"Є такі певні рухи про те, що колаборанти місцеві починають збиратися, вивозять якісь цінності, які в них залишилися, вивозять документи, але це не говорить про те, що мають намір забиратися швидко. Російська армія там готується до оборони, вони проводять відповідні фортифікаційні роботи, так само заміновано узбережжя Дніпра", – вважає голова громадської ради.

Також Братчук зазначив, що ЗСУ проводять дуже кропітку роботу на Херсонському напрямку та закликають українців дотримуватися інформаційної тиші. 

"Звичайно, сподіваюсь на те, що та робота, яку проводять Збройні сили України відносно лівого берега, – це удари по логістиці, удари по пунктах дислокації російських військ, знищення таких пунктів, знищення пунктів розміщення техніки – воно призведе до того, що відбувалося і на правому березі. Тобто коли ми в підсумку прийшли до звільнення Херсону. Це не говорить про так званий жест доброї волі з Херсону – це була клопітка і дуже важка робота саме українського війська", – підсумував Братчук.

На його думку, всі "інформаційні вкиди" щодо "жестів доброї" волі з боку росіян треба розглядати як елементи психологічного тиску. Наприклад, до яких часто вдається ватожок ПВК "Вагнера".

Путінська "депортація"

Президент РФ Володимир Путін підписав указ щодо можливої депортації жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства країни-агресорки та "створюють загрозу її національній безпеці". 

Указ стосується жителів тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, які не бажають отримувати російське громадянство. 

Також указ поширюється на жителів цих тимчасово окупованих територій, які виїхали до РФ, але хочуть зберегти своє українське громадянство.

Згідно з указом, такі люди вважатимуться в Росії іноземцями, яких можуть депортувати з країни, якщо вони "створюватимуть загрозу її національній безпеці". 

Зокрема, якщо виступають за "насильницьку зміну основ конституційного ладу РФ" чи "планують або фінансують теракти чи екстремістські злочини".

Читайте також:
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Ще 26 колаборантів, які займаються репресіями на окупованій Херсонщині, отримали підозри Ще 26 колаборантів, які займаються репресіями на окупованій Херсонщині, отримали підозри
Шойгу доповів Путіну про Шойгу доповів Путіну про "зачистку Кринок": У Генштабі спростовують це
Британська розвідка проаналізувала ситуацію на лівобережжі Херсонщини Британська розвідка проаналізувала ситуацію на лівобережжі Херсонщини