USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Випитувала позиції ЗСУ у клієнтів власного салону краси: СБУ затримала в Ізюмі агентку Росії

Найбільше ворога цікавили наявність та періодичність руху військових ешелонів з бронетехнікою та важкою артилерією ЗСУ у напрямку передової
Інформаторкою російських загарбників виявилася власниця місцевого салону краси
Інформаторкою російських загарбників виявилася власниця місцевого салону краси
Джерело: СБУ

Служба безпеки України викрила ще одну ворожу поплічницю у результаті стабілізаційних заходів у звільненій частині Харківщини. Зловмисниця збирала для ФСБ розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони в районі деокупованого Ізюма. Про це інформує пресцентр СБУ.

"Найбільше ворога цікавили наявність та періодичність руху військових ешелонів з бронетехнікою та важкою артилерією ЗСУ у напрямку передової", – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, інформаторкою російських загарбників виявилася власниця місцевого салону краси. Для збору розвідданих фігурантка "втемну" використовувала своїх клієнтів, у яких випитувала "потрібні" відомості під час надання косметологічних послуг та побутових розмов.

Отриману інформацію вона передавала до ФСБ через "зв’язкову" з країни-агресора. Нею виявилась її знайома, яка після захоплення району пішла на співпрацю з окупантами і обійняла посаду у незаконних органах влади, створених на тимчасово захопленій території.

"Втім, після звільнення райцентру колаборантка втекла до Бєлгорода, звідки дистанційно залучила свою подругу до співробітництва на користь російської спецслужби", – кажуть у СБУ.

Раніше слідчі Служби безпеки повідомили "зв’язковій" із ФСБ про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Наразі співробітники СБУ затримали інформаторку агресора та повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух та розташування підрозділів ЗСУ).

Затримана перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує до восьми років тюрми.

Окупація Харківщини

Російська окупація Харківської області почалася 24 лютого 2022 року після того як російські війська вторглися в Україну та почали захоплення та окупацію частини Харківської області. Обласний центр Харків не був захоплений російськими військами, проте інші міста, зокрема Ізюм, Куп’янськ та Балаклія були захоплені російськими військами. Місто Чугуїв спочатку було захоплено російськими військами 25 лютого, але 7 березня було знову відвойовано українськими військами, такі міста, як Балаклія, Ізюм, Куп'янськ, деокуповані ЗСУ в результаті наступальних дій на Харківщині у вересні 2022 року.

8 липня 2022 року Віталій Ганчев, призначений Російською Федерацією керівник харківської зони окупації, заявив, що Харків є "невіддільною" частиною російської території та Російська Федерація має намір анексувати Харків.

На початку вересня 2022 року Україна почала масштабну контрнаступальну операцію, повернувши собі населені пункти в області та ліквідувавши численні окупаційні військові чи військово-цивільні адміністрації. До 11 вересня Російська Федерація втратила більшість раніше окупованих нею населених пунктів області, в тому числі Куп'янськ та Вовчанськ, де базувалася російська окупаційна адміністрація. Окупованою залишається невелика малонаселена частина області на межі з Луганською областю та Росією.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську