USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 2 1 9 0 (+1200)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Вибори у Британії: Перемогу здобула Лейбористська партія на чолі з Кіром Стармером

Зміна влади не обіцяє зміни зовнішньої політики – уряд Кіра Стармера продовжить допомагати Україні
Ріші Сунак і Кір Стармер
Ріші Сунак і Кір Стармер
Джерело: відкриті джерела

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак визнав поразку на загальних виборах. Лівоцентристська Лейбористська партія здобула переконливу перемогу. Про це повідомляє CNN.

Лідер Лейбористської партії Кір Стармер відсвяткував перемогу перед своїми прихильниками в лондонській галереї мистецтв "Тейт Модерн".

"Зміни починаються зараз. Чесно кажучи, це приємне відчуття", – сказав він.

Сунак заявив, що зателефонував Стармеру, щоб привітати його, і додав, що бере на себе особисту відповідальність за нищівну поразку. Згідно з результатами екзит-полу, лейбористи отримають 410 місць, а консерватори – лише 131 місце, що означає відмову британських виборців від правлячої партії, яку очікували протягом кількох місяців.

"Лейбористська партія виграла ці загальні вибори. Сьогодні британський народ виніс протверезний вердикт. Нам є чому повчитися і над чим поміркувати, і я беру на себе відповідальність за поразку", – повідомив Сунак.

Заява Стармера

Очільник Лейбористської партії Кір Стармер зробив першу офіційну заяву після оприлюднення екзит-полів парламентських виборів у Великій Британії, що дають йому високі шанси стати прем'єр-міністром.

"Сьогодні ввечері люди тут і по всій країні висловилися і вони готові до змін. Ви проголосували, тепер настав час для нас зробити це", – сказав Стармер, зручно вмостившись у своєму кріслі в Північному Лондоні.

Тим часом міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс став першим міністром в уряді Ріші Сунака, який поступився своїм місцем лейбористам. Він є одним з багатьох високопоставлених міністрів, які, як очікується, сьогодні покинуть парламент. Раніше на користь ліберальних демократів втратив своє місце міністр юстиції Алекс Чалк.

Партія Reform UK скандального Найджела Фараджа також пройшла до парламенту

Популістська партія Reform UK Найджела Фараджа, який відзначився скандальними заявами щодо України, вперше пройшла до Палати громад за підсумками дострокових виборів у Британії. Про це повідомляє BBC.

Представники Reform UK включно з її лідером здобули чотири мандати. Найджел Фарадж виграв у своєму окрузі Клектон на сході Англії, який раніше представляв депутат від Консервативної партії, тоді як його суперник від консерваторів опинився на другому місці.

Це перша успішна із загалом восьми спроб Фараджа здобути мандат у парламенті. Спершу підтвердили перемогу представника Reform UK Лі Андерсона в окрузі Ешфілд під Ноттінгемом на півночі Англії, а згодом – ще двох однопартійців Фараджа.

Найджел Фарадж нещодавно зробив низку скандальних заяв про Путіна та Україну, зокрема про те, що це нібито Захід спровокував повномасштабне російське вторгнення, або що Україні слід подумати про мирні переговори з Росією, щоб "не втратити всіх молодих чоловіків".

При цьому він наполягає, що твердження про його симпатії до Путіна – це "російська містифікація", та відкинув повідомлення про можливе втручання Росії у британські вибори на його боці.

Як уряд Лейбористів ставитиметься до України

Зміна влади не обіцяє зміни зовнішньої політики. Лейбористи підтримували консерваторів в українському питанні від початку повномасштабної війни, і їхній лідер Кір Стармер неодноразово говорив, що нічого не зміниться.

На запитання про те, чи підтримає Стармер обіцянку нинішньої влади витрачати щонайменше 3 млрд фунтів на рік на військову допомогу Україні, лідер лейбористів відповів схвально.

"Так. Ми повністю солідарні з нинішнім урядом у цьому питанні і це правильно", – сказав Стармер в інтерв'ю газеті The Guardian.

В цілому, попри наявність деяких нюансів, в британському істеблішменті є консенсус відносно допомоги Україні. Це складова більш тривалої стратегії, яка не змінюється лише через прихід до влади опозиційних сил.

Раніше Ріші Сунак під час оголошення про вибори у Британії заявив, що вибори відбудуться в той час, коли світ стає більш небезпечним, ніж був після закінчення холодної війни. Ключовим "ризиком" він назвав війну в Україні, а також "сили ісламістського екстремізму" на Близькому Сході, які загрожують глобальній безпеці.

Читайте також:
Оголошено офіційні результати виборів у Франції: Як розподілилися місця в парламенті? Оголошено офіційні результати виборів у Франції: Як розподілилися місця в парламенті?
Вибори у Франції: Партія Ле Пен несподівано поступається лідерством лівим силам і коаліції Макрона Вибори у Франції: Партія Ле Пен несподівано поступається лідерством лівим силам і коаліції Макрона
Новопризначений міністр оборони Британії приїхав в Україну й анонсував нову допомогу Новопризначений міністр оборони Британії приїхав в Україну й анонсував нову допомогу
У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку