USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

ВВП України з початку року зріс на 5,3%, – Мінекономіки

Зростання відбулось завдяки бізнесу та міжнародним партнерам
Кабмін
Джерело: відкриті джерела

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні у вересні 2023 року порівняно з вереснем минулого року становить близько 9,1% (±2%). Про це повідомляє Міністерство економіки.

За січень – вересень цього року зростання оцінюється на рівні 5,3% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Причини зростання ВВП

Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко пояснила, що це пов'язано з низкою факторів. У тому числі – здатність бізнесу пристосовуватися до нових викликів, допомога міжнародних партнерів, а також урядові програми зі стимулювання бізнесу.

"Окремо хочеться відзначити, що завдяки урядовим програмам стимулювання розвитку бізнесу відбувається відновлення економічної активності підприємств в багатьох секторах переробної промисловості. Загалом виробнича сфера, яка зазнала суттєвих збитків та руйнування під час війни, поступово відновлюється. Значний позитивний внесок у ВВП у вересні мала і сфера послуг. Вона поєднує в собі декілька складових. По-перше, йдеться про комерційну сферу послуг, яка на сьогодні є більш цифровізованою та маневреною у своїй діяльності, тому швидко адаптується до нових умов та потреб на ринках. По-друге, до сфери послуг також відноситься сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни", – зазначила Свириденко.

Детальніше по галузях

За її словами, у вересні наростили виробництво підприємства харчової промисловості. Це відбулось в умовах збільшення сировинної бази з боку сільгоспвиробництва та налагодження нових шляхів поставок продукції. 

Позитивна динаміка спостерігалась також у сферах машинобудування та виробництва будівельних матеріалів – тут зростання відбувалось завдяки реалізації проєктів відновлення і зокрема реалізації урядової програми "єОселя".

Своєю чергою приріст в добувній промисловості пояснюється накопиченням запасів вугілля і газу на зиму.

Водночас ремонтна кампанія об’єктів генерації та мереж, перманентні пошкодження мереж через бойові дії в окремих регіонах та надзвичайно теплі погодні умови стримували виробництво і споживання електроенергії (порівняно з вереснем 2022 року).

Найбільшими стримуючими факторами для росту економіки у вересні залишалися безпекова ситуація, руйнування виробничих потужностей окремих підприємств (переважно на сході країни) та логістичні обмеження для експортерів.

Нагадаємо, ми писали, що наступного року Україна потребуватиме близько 42 млрд доларів фінансової підтримки, щоб закрити дефіцит бюджету.

Читайте також:
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року