USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Вперше від початку війни два судна увійшли в порт "Великої Одеси" і завантажуються зерном поза рамками "зернового коридору"

Суховантажі доставлять майже 20 тисяч тонн пшениці у різні країни
Балкери зерно корабель сухогруз _1
Джерело: АМПУ

У порту "Чорноморськ" два суховантажі під прапором Палау завантажують зерно для країн Африки та Азії. Про це повідомляє Адміністрація морських портів України.

Перший турецький корабель Aroyat під прапором Палау увійшов 16 вересня в акваторію порту "Чорноморськ" близько 18:00.

Суховантаж став першим цивільним судном від початку війни, який поза рамками "зернового коридору" досяг порту "Великої Одеси".

Другий корабель Resilient Africa під прапором Палау увійшов в акваторію порту "Чорноморськ" 16 вересня близько 22:00.

За даними ресурсу MarineTraffic, Resilient Africa почав завантаження 3,3 тис. тонн зерна. На завантаження 18,3 тис. тонн збіжжя очікує балкер Aroyat.

Ілюстративне фото

Джерело: АМПУ

Екіпажі обох суден, за словами віцепрем'єра із відновлення, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України.

Джерело: АМПУ

"Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації, суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації. Так, з 15 серпня тимчасовим коридором скористалось 5 суден: контейнеровоз JOSEPH SCHULTE, балкери PRIMUS, ANNA-THERESA, OCEAN COURTESY та PUMA", – розповів міністр.

Нагадаємо, ми писали, що з порту Одеси 16 серпня вперше з моменту припинення дії "зернової угоди" вийшло судно.

На борту контейнеровоза – понад 30 тис. тонн вантажу (2114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Згідно з навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6 тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року.

Як відомо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Водночас Росія не повідомила, чи буде вона поважати судноплавний коридор, а судноплавні та страхові джерела висловили занепокоєння з приводу безпеки.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот