USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Восени Україна може повністю легалізувати криптовалюти та ввести податки, – Forbes

Законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня
Криптовалюта
Джерело: відкриті джерела

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону "Про віртуальні активи".  Тож восени Україна може повністю легалізувати криптовалюти та ввести податки, повідомляє Forbes.

Україна може стати першою в Європі країною, яка впровадила європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА. Останні кроки – оновлення закону 2021 року "Про віртуальні активи" та ухвалення змін до Податкового кодексу, що дозволять державі оподатковувати операції з криптовалютами.

"Обидва пули змін уже напрацьовані. Законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня. Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він уже з 2024-го", – розповів член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Юрій Бойко.

Чи стане це останнім кроком на шляху до легалізації криптовалют в Україні?

Регуляторами ринку виступатимуть Національний банк і НКЦПФР. За видами віртуальні активи розподілятимуть на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив’язкою до активів, інші віртуальні активи.

Для публічної пропозиції токенів (токен – це цифровий сертифікат, аналогічний цінним паперам або акціям компанії, – ред.) із прив’язкою до активів на торгах емітент має бути авторизованою у НКЦПФР юридичною особою. Для авторизації юрособа має оформити білу книгу.

Ставка оподаткування складає 18% з інвестиційного прибутку та військовий збір 1,5%. Умова для сплати податку – якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами має позитивне значення, а отримані внаслідок цих операцій віртуальні активи перебувають у власності платника до 365 днів.

"Якщо віртуальний актив купили за 10 тис. гривень, а продали за 11 тис. гривень, то оподатковується різниця – 1 тис. гривень", – пояснив Бойко.

Новини за темою: Засновника криптобіржі FTX затримали на Багамах на запит США

Що про регулювання та податки для криптовалют думає ринок

Криптобіржа Binance виступає за помірніший податковий варіант для крипторинку. Йдеться про нульовий податок з інвесторів, які тримають криптовалюту понад рік, уточнюють експерти.

Регулювання ринку криптовалют сприятиме злиттю цього класу активів із традиційною фінансовою системою. Держава захищатиме право приватної власності на віртуальні активи, а клієнти комерційних банків зможуть тримати криптовалюту на депозитах і брати під її заставу кредити.

Нинішні "рухи", вважають аналітики, на державному рівні є "наслідуванням західного досвіду і змін". Мовляв, щось зробили у ЄС, США, Гонконгу і Дубаї, тому й Україна має пропонувати криптанам якісь умови.

"Документ дає змогу працювати за правилами ЄС. Якщо біржа чи обмінник хочуть працювати на ринку, вони мають відповідати цим правилам", – коментують фахівці.

Новини за темою: Падіння банків у США не призведе до фінансово-економічної кризи, як це було у 2008 році, – інвестбанкір

Що буде після ухвалення закону?

Коли закон ухвалять, обіг віртуальних активів в Україні буде повністю регульований, криптовалюти будуть легалізовані, переконані Бойко та нардеп Ярослав Железняк, який подаватиме законопроєкт до Верховної Ради.

Є питання щодо концепту оподаткування криптовалют, можуть бути зауваження й узгодження з боку Мінцифри та Нацбанку.

"Не скажу, що ми багато втратимо, якщо закон не ухвалять. Але все ж бажано зробити це", – додає Желізняк.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці