USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50
Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50

Закон про підвищення податків – конституційний, – нардеп

Деяким платникам податки підвищать "заднім числом". Від цього рішення не у захваті не лише бізнес та громадяни, але й автори ініціативи
Гетманцев
Джерело: відкриті джерела

Підвищення податків мало б відбутися ще у 2023 році під час ухвалення бюджету на 2024 рік, заявив Данило Гетманцев. На його думку, це було б правильним і справедливим. А у разі критичного збільшення видатків між першим та другим читанням державного бюджету на 2025 рік, необхідно буде повернутися і до питання підняття ПДВ, що є частиною домовленості з Міжнародним валютним фондом. 

Чи Конституційний закон?

Головне юридичне управління Верховної Ради у своєму висновку зазначило, що деякі норми законопроєкту не відповідають Конституції, зокрема щодо зворотної дії закону у часі. Але Гетманцев прогнозує: закон про підвищення податків не буде оскаржений чи скасований у Конституційному суді. Адже є рішення, яким Конституційний суд протлумачив, що означає зворотна дія в часі: це стосується тих випадків, коли норми регулюють відносини, які розпочалися і були завершені до дати набуття чинності норми.

Рішення про ретроспективне підвищення податків з 1 жовтня, як стверджує Гетманцев, було ухвалене через виключні обставини. 

"У вересні – жовтні ми були перед дилемою: або вводимо в дію закон з листопада і піднімаємо ставки ще більше (бо сума потреби нікуди не дівається), або все ж таки робимо це першим жовтня. Ну і з цих двох дуже-дуже поганих рішень обрали те, яке нам здалося менш поганим", – зазначає голова податкового комітету.

Разом з тим сам Гетманцев визнав, що норма закону щодо зворотної дії закону у часі є порушенням.

Нагадаємо, 10 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, який значно підвищує податки для українців. Тепер із зарплат утримуватиметься не 19,5%, а 23% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору. А 14 жовтня були відхилені усі постанови, які блокували остаточне прийняття закону. Тож передбачається, що він набере чинності вже найближчими днями.

Читайте також:
У тіні перебуває половина української економіки. А у деяких галузях ця цифра становить 60–70%, – Гетманцев У тіні перебуває половина української економіки. А у деяких галузях ця цифра становить 60–70%, – Гетманцев
Верховна Рада ухвалила закон щодо збільшення податків Верховна Рада ухвалила закон щодо збільшення податків
Українців чекає здорожчання м’яса Українців чекає здорожчання м’яса
Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп