USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Падіння банків у США не призведе до фінансово-економічної кризи, як це було у 2008 році, – інвестбанкір

Фінансово-економічний сектор засвоїв уроки минулої світової кризи, впевнений експерт
США
Джерело: відкриті джерела

Падіння трьох банків у США, яке відбулось протягом останніх тижнів, не призведе до фінансово-економічної кризи так, як це було у 2008 році після банкрутства Lehman Brothers. Про це в ефірі UWN розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Безкінечна вартість долара"

Він зазначив, що частково американська модель бізнесу була побудована на тому, що в інвесторів була впевненість у "безкінечній вартості долара".

"Через високу інфляцію минулого року і досі, яка зберігається у світі і в Сполучених Штатах, вони почали піднімати вартість грошей в економіці, піднімати ставки, і цей процес суттєво змінює все. Люди звикли, бізнес американський, світовий, звикли жити у світі, де гроші нічого не варті, і їх нескінченна кількість. В  результаті всі бізнес-моделі так були побудовані. Цей банк – великий Silicon Valley Bank (що збанкрутував днями, – ред.) – це банк стартапів, ті стартапи – це історія останніх 10 років. Цей банк, його клієнти звикли жити в умовах, коли гроші нічого не варті, зараз гроші стали вартувати, і виявляється – модель банку не працює. Тому це перший такий прояв підняття ставок", – зазначив інвестбанкір.

Новини за темою: Світові фінансові акції втратили 465 млрд доларів вартості через крах банку SVB

Колапсу не буде

Фурса додав, що колапсу фінансової системи США не відбудеться, оскільки фінансово-економічний сектор виніс уроки з кризи 2008 року.

"Чи сам цей банк (Silicon Valley Bank, – ред.) призведе до колапсу фінансової системи? Ні, не призведе. Вони вже гарантували всі депозити, тому там все буде більш-менш нормально, вони запровадили спеціальну програму для того, щоб люди не хвилювалися, і для підтримки банків, бо, знову ж таки, досвід 2008 року всі зрозуміли – не можна було допускати банкрутства Lehman Brothers, бо це спровокувало ефект доміно. Тому зараз ніхто такого допускати не буде і всі будуть рятувати, будуть заходити і це вони зараз роблять. Але головне, що це реакція на підняття ставок. Підняття ставок призведе ще до багатьох таких реакцій насправді, яких уявити ніхто не може. Так само як зараз, наприклад в Європі сьогодні "кривава різня з бензопилою" на ринках, бо швейцарський великий банк підійшов до точки майже банкрутстватам йдуть розпродажі, всі хвилюються в банківській сфері Європи так само. І це також елемент того підняття ставок, в тому числі довга погана робота з ризиками в цьому банку, але, знову ж таки, поки що це не 2008 рік", – додав він.

Раніше

Нагадаємо, закриття Signature Bank стало другим на банківському ринку Америки за останні три дні. У п'ятницю, 10 березня, стало відомо про крах Silicon Valley Bank. Після цього клієнти, які займалися криптовалютами, почали терміново виводити свої кошти і переводити їх у такі великі фінустанови, як JPMorgan Chase & Co.

Ще раніше про закриття оголосив ще один банк, який спеціалізувався на криптовалютах, Silvergate Capital Corp. Як зазначає WSJ, крах третього криптобанку за останні півтора тижня загрожує подальшим відстороненням крипторинку від банківської системи США.

Цікаво, що засновник компаній Tesla та SpaceX Ілон Маск припустив можливість купівлі банку Silicon Valley Bank.

Раніше наприкінці січня криптоброкерська компанія Genesis Global Capital оголосила про банкрутство. Заяви про банкрутство подали також її дочірні компанії Genesis Asia Pacific, Genesis Global Capital, а також Genesis Global Holdco. У відповідній заяві брокер писав про наявність понад 100 000 кредиторів. Обсяг активів і зобовʼязань перед ними сягає від $1 до $10 млрд.

Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло
Україна отримала четвертий транш від МВФ майже у 900 мільйонів доларів Україна отримала четвертий транш від МВФ майже у 900 мільйонів доларів
У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки