USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Засновника криптобіржі FTX затримали на Багамах на запит США

Місцеві правоохоронці кажуть, що затримання відбувалося "на підставі засекреченого обвинувального ув'язнення"
Сем Бенкман-Фрід
Джерело: Bloomberg

Правоохоронні органи Багамських островів затримали ексгендиректора і засновника збанкрутілої криптовалютної біржі FTX Сема Бенкмана-Фріда. Запит на арешт видали США, повідомляє The New York Times.

Прокурор у південному окрузі штату Нью-Йорк Дем'єн Вільямс написав у Twitter, що затримання відбувалося "на підставі засекреченого обвинувального ув'язнення". Влада обіцяє розсекретити його пізніше.

За інформацією видання, Бенкмана-Фріда звинувачують в електронному шахрайстві, шахрайстві з цінними паперами, відмиванні грошей та злочинній змові. Засновник криптобіржі проходить єдиним обвинуваченим у справі.

Чому збанкрутувала криптовалютна імперія FTX Group

FTX Group оголосила про банкрутство 11 листопада. Ще на початку осені бізнес оцінювався в 32 млрд доларів. Процедурою банкрутства займається новий глава компанії Джон Рей, який має багатий досвід роботи з банкрутствами, зокрема енергокомпанією Enron. Пан Рей вже заявив, що не бачив такого жахливого стану компанії за весь свій 40-річний досвід проведення реструктуризацій.

Сем Бенкман-Фрід розпочав свою кар'єру в 2014 році як трейдер у Jane Street Capital, компанії, що спеціалізується на торгівлі акціями та є одним з найбільших у світі маркет-мейкерів.

Цей досвід допоміг Бенкману-Фріду ухвалити рішення розпочати торгівлю біткоїном з кількісної точки зору, оскільки він використав арбітраж тимчасових зон, який дозволив йому купити біткоїн у США за однією ціною, а потім одразу ж продати його в Японії з кругленьким 10-відсотковим прибутком.

Створивши в листопаді 2017 року компанію Alameda Research, що спеціалізується на кількісній торгівлі криптовалютами, Бенкман-Фрід роками повторював свою торгову стратегію і отримав мільярди доларів прибутку.

Саме з цими прибутками та інвестиціями від Binance Чанпену "CZ" Чжао Бенкман-Фрід став співзасновником криптовалютної компанії FTX у травні 2019 року.

Бенкман-Фрід опинився в потрібний час у потрібному місці з огляду на те, що загальна вартість ринку криптовалют зросла з 200 млрд доларів у травні 2019 року до рекордно високого рівня майже 3 трлн доларів наприкінці 2021 року. Цьому сплеску сприяли роздрібні інвестори, оскільки стимулюючі чеки COVID-19 спричинили активну спекулятивну торгівлю цифровими токенами. Це спонукало FTX до збільшення бази рахунків до більш ніж 1 мільйону.

Ажіотаж дозволив криптобіржі FTX залучити 900 млн доларів від високопоставлених інвесторів за ринкової оцінки в 18 млрд доларів у липні 2021 року. Незабаром після цього компанія залучила ще 400 млн доларів за ринкової оцінки в 32 млрд доларів у січні 2022 року.

Серед інвесторів FTX такі відомі компанії як Sequoia Capital, Softbank, Tiger Global Management, зірка НФЛ Том Бреді і навіть Пенсійний план вчителів Онтаріо. Всі частки інвесторів можуть бути зведені нанівець.

Донедавна криптобіржа FTX посідала друге місце у світі після свого головного конкурента – Binance. Її творець Сем Бенкман-Фрід отримав репутацію фінансового генія: він зміг за кілька років збити величезний капітал і стати мультимільярдером.

Джерело: Bloomberg

Токен криптобіржі під назвою FTT демонстрував впевнене зростання і набув все більшої популярності серед інвесторів. Як пізніше з'ясувалося, Бенкман-Фрід використав його для виплати зарплати своїм співробітникам. Компанія активно інвестувала у відкриття нових офісів у різних країнах.

2 листопада все змінилося. Видання про криптовалюти CoinDesk опублікувало викривальний матеріал про те, що біржа FTX забезпечується тільки токенами, випущеними її дочірньою компанією.

Афілійована з FTX компанія під назвою Alameda Research станом на 30 червня мала активи у розмірі 14,6 млрд доларів. Проблема була в тому, що більшість цих активів – власний токен FTT, а не незалежні активи, як усі думали.

Токен – це цифровий сертифікат, який гарантує зобов'язання компанії перед його власником. Якщо дуже просто, то це цифрове свідчення вашого права на володіння чимось, в такому випадку криптовалютою

Якщо говорити простими словами, це означає, що керівництво залучало реальні гроші від великих інвесторів та кредиторів, серед яких відомі та авторитетні фонди Sino Global Capital, Tiger Global Management, Third Point Ventures, надаючи як забезпечення віртуальні зобов'язання, які не мають реальної цінності.

Теги: FTX США
Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку
Далекобійні ATACMS в Україну можуть відправити до кінця наступного тижня Далекобійні ATACMS в Україну можуть відправити до кінця наступного тижня